ßßß Cookit - przepis na Pudding czy drożdżówka?

Pudding czy drożdżówka?

nazwa

Wykonanie

Gęsty pudding czy może puszysta drożdżówka... Dziś dwa pomysły śniadaniowe, a zarazem deserowe. Wtorkowe śniadanie, czyli pudding chia oraz wczorajszy drożdżowy wypiek 'na raz'.
W dzisiejszy wolny poranek zajadam się zdrowym puddingiem z nasionek chia . Dodaję naturalne kakao, słodycz daktyli oraz karmelowy posmak z pomocą maca . Podaję z chrupiącymi orzechami nerkowca oraz dla kontrastu - lekkim, owocowym musem z banana i persymony . Na koniec posypuję ziarnem kakaowca . Jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak gęsty jak dzisiaj i cieszę się, że udało mi się osiągnąć taki efekt. A w ustach nadal mam słodki posmak :)
kakaowy pudding chia na mleku migdałowym z maca i daktylami podany z nerkowcami, ziarnem kakaowca oraz musem banan-kaki
cocoa chia pudding with almond milk, maca and dates served with cashews, cocoa nibs and banana- persimmon mousse
Składniki:
- 3 łyżki nasion chia (45g)
- szklanka mleka migdałowego
- łyżeczka naturalnego kakao
- łyżeczka proszku z korzenia maca
- posiekane suszone daktyle
- dowolne orzechy lub bakalie
Pudding należy wykonać co najmniej 6h przed podaniem. Nasiona chia wymieszać z suchymi składnikami. Zalać mlekiem i bardzo dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Po godzinie ponownie zamieszać, by nie powstały grudki. Rano podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Poza puddingiem, jak pisałam na wstępie, chcę podzielić się jeszcze przepisem na mini drożdżowy wypiek lub inaczej giga drożdżówkę :) Jest orkiszowa, wegańska, a do tego w korzennych aromatach. Idealna na jesień. Zapieczona z jabłkiem oraz dynią i tahini . Dodałam też rodzynki, których nigdy nie znosiłam, a teraz smaki zupełnie mi się zmieniły. Świetnie sprawdzi się jako śniadanie, drugie śniadanie czy też deser ;)
korzenna orkiszowa drożdżówka z jabłkiem, dynią, tahini oraz rodzynkami
yeast bun with gingerbread spice, apple, pumpkin, tahini and raisins
Składniki:
ciasto : 1/2 szkl. mąki orkiszowy pełnoziarnistej gładkiej, łyżeczka drożdży instant, łyżeczka ksylitolu, przyprawa korzenna, 1/3 szkl. mleka ryżowego
nadzienie : jabłko, dwie łyżki puree dyniowego, rodzynki o raz łyżka tahini - jabłko pokroić w kosteczkę i wymieszać z reszt ą składników
Wymieszać suche składniki. Mleko podgrzać by było ciepłe (nie gorące!) i dodać do mąki. Bardzo dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w cieple miejsce na ok. godzinę. Po czasie przełożyć ciasto do foremki, nałożyć nadzienie i piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 25-30 min. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wolny wtorek, ale trzeba się też zabrać za szkolne obowiązki. W końcu wiedza sama nie 'wskoczy do głowy'... Jeśli nikt od nas nie wymaga to sami od siebie wymagajmy (Jan Paweł II). Nie tylko w kwestii nauki. A może warto połączyć przyjemne z pożytecznym? :)
Miłego wtorku!
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/11/pudding-czy-drozdzowka.html