Wykonanie
Gęsty
pudding czy może puszysta drożdżówka... Dziś dwa pomysły
śniadaniowe, a zarazem deserowe. Wtorkowe śniadanie, czyli
pudding chia oraz wczorajszy
drożdżowy wypiek 'na raz'.W dzisiejszy wolny poranek zajadam się zdrowym
puddingiem z nasionek chia . Dodaję naturalne
kakao,
słodycz daktyli oraz karmelowy posmak z pomocą maca . Podaję z chrupiącymi
orzechami nerkowca oraz dla kontrastu - lekkim,
owocowym musem z
banana i persymony . Na koniec posypuję ziarnem kakaowca . Jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak gęsty jak dzisiaj i cieszę się, że udało mi się osiągnąć taki efekt. A w ustach nadal mam słodki posmak :)


kakaowy pudding chia na
mleku migdałowym z maca i
daktylami podany z
nerkowcami, ziarnem kakaowca oraz musem
banan-
kakicocoa chia
pudding with almond milk, maca and dates served with cashews, cocoa nibs and
banana- persimmon mousseSkładniki:- 3 łyżki nasion chia (45g)- szklanka
mleka migdałowego- łyżeczka naturalnego
kakao- łyżeczka proszku z korzenia maca- posiekane
suszone daktyle- dowolne
orzechy lub
bakaliePudding należy wykonać co najmniej 6h przed podaniem. Nasiona chia wymieszać z suchymi składnikami. Zalać
mlekiem i bardzo dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Po godzinie ponownie zamieszać, by nie powstały grudki. Rano podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Poza
puddingiem, jak
pisałam na wstępie, chcę podzielić się jeszcze przepisem na mini
drożdżowy wypiek lub inaczej giga drożdżówkę :) Jest orkiszowa, wegańska, a do tego w korzennych aromatach. Idealna na jesień. Zapieczona z
jabłkiem oraz
dynią i tahini . Dodałam też
rodzynki, których nigdy nie znosiłam, a teraz smaki zupełnie mi się zmieniły. Świetnie sprawdzi się jako śniadanie, drugie śniadanie czy też deser ;)


korzenna orkiszowa drożdżówka z
jabłkiem,
dynią, tahini oraz
rodzynkamiyeast bun with gingerbread spice, apple, pumpkin, tahini and raisinsSkładniki:ciasto : 1/2 szkl.
mąki orkiszowy pełnoziarnistej gładkiej, łyżeczka
drożdży instant, łyżeczka
ksylitolu,
przyprawa korzenna, 1/3 szkl.
mleka ryżowegonadzienie :
jabłko, dwie łyżki puree
dyniowego,
rodzynki o raz łyżka tahini -
jabłko pokroić w kosteczkę i wymieszać z reszt ą składnikówWymieszać suche składniki.
Mleko podgrzać by było ciepłe (nie gorące!) i dodać do
mąki. Bardzo dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w cieple miejsce na ok. godzinę. Po czasie przełożyć ciasto do foremki, nałożyć nadzienie i piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 25-30 min. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Wolny wtorek, ale trzeba się też zabrać za szkolne obowiązki. W końcu wiedza sama nie 'wskoczy do głowy'... Jeśli nikt od nas nie wymaga to sami od siebie wymagajmy (Jan Paweł II). Nie tylko w kwestii nauki. A może warto połączyć przyjemne z pożytecznym? :)Miłego wtorku!