Wykonanie
            A co by było gdyby tak zjeść własne talerzyki?Talerzyki to nie wiem, ale miseczki wypełnione świeżą 
sałatką to jest coś na Mikołajkowy wieczór ;)Mikołaj był zadowolony...


Składniki:(na 4 sztuki)20 g 
drożdży100 ml ciepłego 
mleka50 ml 
oleju1 
jajkopół łyżeczki 
cukrupół łyżeczki 
solipół łyżeczki 
przyprawy kebab - gyros2 szklanki 
mąki pszennejpozostałe składniki:
filety z kurczakaprzyprawy do kurczakamieszanka 
sałatpomidorpaprykaogórekser fetaziarna słonecznikaczerwona cebuladomowy 
sos czosnkowy (http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2014/03/podstawowy-sos-nadajacy-sie-do-wielu.html)Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z 
mlekiem i 
cukrem, dodajemy 2 łyżki 
mąki i mieszamy. Taki zaczyn pozostawiamy, aż "ruszy" czyli zwiększy swoją objętość.Dodajemy do niego 
jajko, 
sól, 
przyprawę kebab-gyros, 
olej i 
mąkę. Wszystkie składniki mieszamy, aż do powstania elastycznego ciasta. Zostawiamy na 20 minut, by ciasto wyrosło.Przygotowujemy 4 bulionetki (miseczki), smarujemy je tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich lekko rozwałkujemy. Oklejamy nim miseczki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.Można je upiec dzień wcześniej, są świeże i chrupiące.
Mięsko przygotowujemy według uznania - doprawiając je 
przyprawą do kurczaka i smażymy.Miseczki wypełniamy 
sałatą, pokrojonym 
ogórkiem, 
pomidorem, 
cebulą, 
papryką i 
serem feta. Posypujemy prażonym 
słonecznikiem. Polewamy domowym 
sosem czosnkowym.Pięknie wygląda ;)






