Wykonanie
Śledzie lubią towarzystwo
buraczków, a
buraczki śledzi - to bardzo zgrany i smaczny duet, dziś w towarzystwie
serka Apetina i
ciastka francuskiego. Całość tworzy niepowtarzalną przekąskę.

1 opakowanie
ciasta francuskiego1 opakowanie
serka Apetina Pesto i
Rukola1 mały
buraczek1 słodkie
jabłkosok z połówki
cytryny1 płat
śledzia z
olejusól,
pieprz,
cukier1
żółtkoZ
ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o wymiarach ok. 7x7 cm. Z połowy powstałych kwadratów wyciąć tzw. okienko, czyli mniejszy kwadrat o wymiarach ok 4x4 cm. Brzegi połowy kwadratów bez okienka posmarować
żółtkiem rozmieszanym z
wodą i na takie kwadraty przyłożyć kwadraty z okienkami, nie należy jednak przyciskać, bo nam ciasto nie wyrośnie.
Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 20 minut aż nabiorą złotego koloru. Wycięte okienka czyli małe kwadraciki, które nam się nie przydadzą też należy upiec i wykorzystać w inny dowolny sposób (najprościej jest je zjeść zaraz po upieczeniu).
Buraczka należy upiec w piekarniku do miękkości, następnie razem z
jabłkiem zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać
serek,
sok z cytryny i
przyprawy. Dokładnie wymieszać. Masę wkładamy w okienka
ciastek.
Śledzia kroimy na nieduże paski i nakładamy na sam wierzch masy. Jeżeli
ciastka nie będą od razu podawane, to dobrze jest na ich dno wyłożyć listek
sałaty, tak aby
ciastko nie nabrało wilgoci z masy buraczanej i przy spożywaniu było nadal chrupiące.