ßßß
Cookit - przepis na Pasztet tuńczykowo - selerowy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pasztet tuńczykowo - selerowy
Składniki
Tuńczyk
Seler
Masło
Jajko
Cebula
Bułka tarta
Kasza manna
Kostka rosołowa
Czosnek
Sól
Pieprz
Wykonanie
Niezwykle aromatyczny, wilgotny pasztet o bardzo wyraźnym
tuńczykowym
smaku. Idealny ze świeżym
pieczywem
.
3 puszki
tuńczyka
600 g
selera
100 g
masła
4
jajka
2
cebule
1 szklanka
bułki tartej
1/3 szklanki
kaszki manny
1
kostka rosołowa
3 ząbki
czosnku
sól
,
pieprz
Seler
zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczek. Następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości - około 5 minut. Po tym czasie odcedzić na sicie.
Cebule
poszatkować na drobno i usmażyć na złoty kolor na
maśle
, dodać też
kostkę rosołową
aby się rozpuściła.
Tuńczyka
odcedzić i rozdrobić widelcem.Do miski wrzucić odcedzony
seler
, usmażoną
cebulkę
wraz z
masłem
,
tuńczyka
,
bułkę tartą
,
kaszkę mannę
, rozbełtane
jajka
, rozgniecione ząbki
czosnku
. Masę dokładnie wymieszać i doprawić
solą
i
pieprzem
.Gotową masę przełożyć do foremki wysmarowanej
masłem
lub
margaryną
i piec w 180 stopniach przez 50 minut.
Źródło:
http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2015/12/pasztet-tunczykowo-selerowy.html
Przepisy powiązane
126. Pasztet z selera
Smak dzieciństwa: kotleciki jajeczne
Jajecznica z pokrzywą
Pasztet z cukinii od Marzenki
Pieczeń z selera
Składniki powiązane (0)