Wykonanie

Pierniczki nie potrzebują długiego leżakowania. Wystarczy im doba, aby cieszyły oko i
kubki smakowe. Strukturą przypominają słynne katarzynki, są miękkie, jednak o zwartej strukturze.

Proporcja na około 40-50 sztuk.- 2,5 szklanki
mąki*- 3/4 szklanki
cukru- 1 pełna łyżka płynnego
miodu**- 5 dag
smalcu- 2 pełne łyżki
śmietany- 1 łyżka
kakao- 1
jajko- 1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej- 2 płaskie łyżki
przyprawy do piernika* szklanka o pojemności 250 ml** im więcej
miodu w pierniczkach, tym dłużej muszą leżakować aby zmięknąć.

Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą. W razie problemów ze sklejeniem należy posiłkować się
śmietaną. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wykrawać foremkami kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około dwóch centymetrów. Piec ok. 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 170'C.Po upieczeniu wystudzić. Przełożyć do plastikowej miski. Wraz z
ciastkami ułożyć
jabłko przekrojone na 4 części ( ja dodatkowo umieściłam w miseczce skórkę z obranej
pomarańczy ). Przykryć szczelnie folią spożywczą.Po dobie można dekorować lukrem,
czekoladą itp.
Lukier:- 1
białko- 2,5 - 3 szklanki
cukru pudru- 1 łyżka
soku z cytrynyNa wolnych obrotach miksera delikatnie rozluźnić strukturę
białka, dodawać stopniowo
cukier puder, a na końcu
sok z cytryny.Gęstość
cukru należy regulować ilością dodanego soku i
cukru pudru.
Lukier nakładać na pierniczki przy pomocy worka cukierniczego, bądź własnoręcznie zrobionej tutki z papieru do pieczenia.Odsyłam to Tego ( klik ) filmu. Na filmie bardzo dobrze jest pokazane w jaki sposób wykonać taką tulejkę do dekoracji cukierniczych.
Lukier jest idealnie biały i wspaniale prezentuje się na ciastkach.