ßßß Cookit - przepis na Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

nazwa

Wykonanie

W swoim życiu sernik piekłem już kilka razy, jeszcze przed założeniem bloga. Uwielbiam go za jego delikatność i idealny słodki smak.
Tym razem postanowiłem nieco urozmaicić swoje kubki smakowe i zrobiłem sernik z dodatkiem dyni. Dynia w tą jesień jest jednym z moich ulubionych warzyw, więc i w tym deserze znalazła swoje miejsce.
I okazała się świetnym dodatkiem, gdyż sernik jest wyśmienity. Myślę nawet, że jest lepszy niż tradycyjny sernik.
Składniki:
- 270 g herbatników
- 100 g roztopionego masła
- kg sera białego, zmielonego 3-krotnie
- 500 g puree z dyni
- 3 jajka
- 2 żółtka
- sok z jednej limonki
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 7 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Masło i herbatniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.
Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia. Sernik będziemy piekli w kąpieli wodnej, dlatego formę należy owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Do foremki nakładamy masę z herbatników, ugniatamy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Przygotowujemy masę serową. Do miski dodajemy ser biały, jajka, żółtka, sok z limonki, mąkę, cukier oraz puree z dyni. Wszystko mieszamy mikserem na małych obrotach miksera do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy na schłodzone herbatniki.
Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni i pieczemy między 1,15 a 1,30h. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Źródło:http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2013/09/sernik-dyniowy.html