Wykonanie
W swoim życiu sernik piekłem już kilka
razy, jeszcze przed założeniem bloga. Uwielbiam go za jego delikatność i idealny słodki smak.Tym razem postanowiłem nieco urozmaicić swoje
kubki smakowe i zrobiłem sernik z dodatkiem dyni.
Dynia w tą jesień jest jednym z moich ulubionych warzyw, więc i w tym deserze znalazła swoje miejsce.I okazała się świetnym dodatkiem, gdyż sernik jest wyśmienity. Myślę nawet, że jest lepszy niż tradycyjny sernik.Składniki:- 270 g
herbatników- 100 g roztopionego
masła- kg
sera białego, zmielonego 3-krotnie- 500 g puree z dyni- 3
jajka- 2
żółtka- sok z jednej
limonki- 2 czubate łyżki
mąki pszennej- 7 łyżek
cukru pudruPrzygotowanie:
Masło i
herbatniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia. Sernik będziemy piekli w kąpieli
wodnej, dlatego formę należy owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Do foremki nakładamy masę z
herbatników, ugniatamy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.Przygotowujemy masę
serową. Do miski dodajemy
ser biały,
jajka,
żółtka,
sok z limonki,
mąkę,
cukier oraz puree z dyni. Wszystko mieszamy mikserem na małych obrotach miksera do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy na schłodzone
herbatniki.Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni i pieczemy
między 1,15 a 1,30h. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.