Wykonanie

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam przepis na to ciacho już po 15 minutach zagniatałam
ciasto drożdżowe, a po godzinie - nie wierząc własnym oczom - wywijałam przełożone nutellą warstwy, które w jakiś niezwykły sposób zmieniały się w przepiękny wzór. Kilka tygodni
potem przygotowałam go z masą
makową i lukrem, żeby móc postawić
drożdżową gwiazdkę na wigilijnym
stole. W tym roku zdecydowałam się na ,,podrasowanie'' przepisu i przełożenie ciasta 3 różnymi rodzajami nadzienia:
czekolada deserowa,
powidła śliwkowe i marcepan (inspirując się jednym z moich ulubionych
słodyczy, czyli
śliwki nałęczowskiej w
czekoladzie). To idealny prezent dla gospodarzy, gdy wybieramy się na imprezę świąteczną, świetny pomysł na wigilię w pracy czy proste i bardzo efektowne ciasto na spotkanie z przyjaciółmi. Oryginalny przepis pochodzi ze strony handimania, bezkonkurencyjnego miejsca w
sieci z wszelkiej
maści pomysłami DIY (kiedy dowiedziałam się, że stronę prowadzą Polacy, o mało nie pękłam z dumy :))►
mąka [500 g]►
masło [2 łyżki]►
cukier [1/3 szklanki]►
mleko [3/4 szklanki]►
żółtka [2 sztuki]►
drożdże instant [paczuszka/7 g]►
sól [szczypta]►
czekolada deserowa 45%
kakao [pół taliczki]►
powidła śliwkowe [3-4 łyżki]► marcepan [100 g]Z ciepłego
mleka,
drożdży, łyżki
cukru i łyżki
mąki utworzyć zaczyn, wymieszać i odstawić na 15 min.Do
mąki dodać
żółtka, miękkie
masło,
sól i zaczyn
drożdżowy. Wyrobić ciasto.Wyrobione, miękkie i elastyczne ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 min.Ciasto podzielić na 4 części. Pierwszą część rozwałkować. Przygotować coś okrągłego (talerz, spód od tortownicy, pokrywkę od garnka) co wyznaczy wielkość ciasta.Odcisnąć delikatnie okrągły przedmiot na rozwałkowanym cieście i w granicach wyznaczonych przez odciśnięty okrąg rozprowadzić roztopioną
czekoladę.Przykryć kolejną warstwą ciasta, ponownie odcisnąć okrąg mniej więcej w tym samym miejscu i pokryć wyznaczone miejsce powidłami.Na kolejną warstwę ciasta nałożyć cienko rozwałkowany marcepan.Przykryć całość 4 warstwą ciasta.Przyłożyć okrągły przedmiot do
spodu ciasta i odkroić niepotrzebne elementy wychodzące poza okrąg.1. Na środku ciasta odcisnąć mniejszy okrąg, na przykład kieliszkiem czy małą szklaneczką.2. Przekroić ciasto na 4 części.3. Każdą z części przekroić na pół.4. Ponownie przekroić każdą z części, tak aby uzyskać 16 pasków podobnej wielkości.5. Chwycić dwie sąsiednie części w obie ręce.6. Każdą z części wywinąć na dwa
razy (2 x 360 stopni) w przeciwne strony (kawałek w lewej ręce wywinąć w lewo, kawałek w prawej - w prawo)7. Powtórzyć ze wszystkimi częściami.8. Odstające
boczki zawinąć pod spód, żeby nie odstawały po upieczeniu.9. Gotowe! Piec przez 15 min w 180 stopniach. Dla ładniejszego efektu można posmarować ciasto
mlekiem bądź
jajkiem roztrzepanym z wodą/mlekiem przed wstawieniem do piekarnika.