Wykonanie
Pomysł na
krewetkowe sajgonki chodził mi po głowie już od dłuższego czasu. W końcu się udało - przygotowałam je w sobotę. Wszystkie składniki były pod ręką, każdy gotowy w błyskawicznym tempie. Połączenie smaków wyszło super - orientalnie,
imbirowo, świeżo i z dodatkiem
krewetek. Jeśli ktoś nie jest zbytnim fanem tych
owoców morza to też będzie zadowolony - ich smak nie jest mocno wyczuwalny. Za to całą reszta świetnie oddaje charakter kuchni bliżej nieokreślonego dalekiego wschodu.Sajgonki to świetny pomysł na imprezową przekąskę gdyż na zimno smakuje równie znakomicie jak na ciepło. Dodatek
sosu sojowego lub słodkiego sosu
chilli podkreśla charakter dania.Potrzebne składniki:- 200 g
krewetek (tu mrożone)- garść zielonego
makaronu ryżowego z tapioką i zieloną
herbatą- 200 g "chińskiej"
mieszanki warzyw- opakowanie
papieru ryżowego- nasiona
sezamu-
sos sojowy- 1
papryczka chilli- 6 ząbków
czosnku- 3 cm
imbir- 50 g
masła-
olej do smażeniaSposób wykonania:
Krewetki rozmrozić w letniej wodzie, Na
maśle zeszklić przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekaną
papryczkę chilli oraz drobno posiekany
imbir. Po ok. 3 minutach dodać
krewetki i smażyć przez 5 minut, mieszając, aby cały czas pływały w
maśle. Gdy wszystkie będą już różowe, odstawić do przestygnięcia.
Makaron zalać wrzątkiem, odstawić do czasu aż nasiąknie i zmięknie. W tym czasie zagotować
wodę i ugotować na półtwardo
mieszankę warzyw:
marchewka pokrojona w słupki,
grzyby mun,
por,
kiełki i
pędy bambusa. Odsączyć.
Krewetki razem z
czosnkiem i papryczką posiekać.Do głębokiego dużego talerza nalać
wody i zanurzać na chwilę
arkusze papieru ryżowego. Rozłożyć na płaskiej desce i układać składniki po jednej stronie tak, aby łatwo można było zawinąć ciasne ruloniki. To ważne, aby składniki były ściśle ułożone i było ich dość sporo, bo w przeciwnym razie sajgonki rozwiną się podczas smażenia i zawartość wypadnie. Układać
makaron, na nim warzywa,
potem krewetki, posypać wszystko
sezamem i zawijać.W rondelku rozgrzać
olej i wkładać sajgonki, smażyć na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć na ręczniku kuchennym, podawać z sosem
chilli i
sojowym.