ßßß
Składniki :2 dorady1 cytrynatymianek2 garście roszponki1 ogórek2 ząbki czosnku180g jogurtu naturalnego greckiego2 łyżki oliwy z oliweksok z 1/2 cytrynyPrzyprawy :oreganopieprz czarnysól
Doradę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie nacinamy.W środku doprawiamy pieprzem czarnym i oregano. Nadziewamy cząstkami cytryn i świeżym tymiankiem.Na folię aluminiową wlewamy oliwę z oliwek i obtaczamy w niej rybę. Zawijamy folię i wkładamy dorady do parowaru na 1 i 2 poziom.Włączamy urządzenie na 23 minuty.Sos TzatzikiOgórka myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką pozbywamy się gniazd nasiennych.Ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Na tarce o mniejszych oczkach ścieramy ząbki czosnku.Ogórka solimy i kiedy po paru minutach puści wodę, odcedzamy ją i dodajemy do ogórka jogurt naturalny grecki, oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny i starty czosnek.Sos tzatziki doprawiamy pieprzem czarnym i solą.
Roszponkę myjemy i osuszamy, po czym układamy na talerz.Po wyłączeniu się parowaru rybę delikatnie wyjmujemy z folii i układamy na roszponkę.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Zachęcam także do zbierania naklejek, książka jest świetna i naprawdę warto ją mieć :)Pozdrawiam i smacznego.Adam