Wykonanie
Nową książka Lidla "
Ryby Są Super" możecie zdobyć zbierając naklejki za zakupy w
sieci sklepów Lidl.Każda z poprzednich książek cieszyła się dużą popularnością bo są świetnie wydane i z super inspiracjami kulinarnymi.Jako, że u mnie ryb jest mało to świetna dla mnie pozycja, żeby nauczyć się je przyrządzać :)Na pierwszy ogień poszedł przepis Doroty Wellman na Doradę po grecku. W oryginale jest przygotowana na grillu, ja oczywiście zrobiłem
rybę na parze :) I troszkę zmodyfikowałem przepis, z użyciem produktów, które miałem akurat w domu.

Składniki :2 dorady1
cytrynatymianek2 garście
roszponki1
ogórek2 ząbki
czosnku180g
jogurtu naturalnego greckiego2 łyżki
oliwy z oliweksok z 1/2
cytrynyPrzyprawy :
oreganopieprz czarnysól
Doradę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie nacinamy.W środku doprawiamy
pieprzem czarnym i
oregano. Nadziewamy cząstkami
cytryn i świeżym
tymiankiem.Na folię aluminiową wlewamy
oliwę z oliwek i obtaczamy w niej
rybę. Zawijamy folię i wkładamy dorady do parowaru na 1 i 2 poziom.Włączamy urządzenie na 23 minuty.
Sos TzatzikiOgórka myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką pozbywamy się gniazd nasiennych.Ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Na tarce o mniejszych oczkach ścieramy ząbki
czosnku.
Ogórka solimy i kiedy po paru minutach puści
wodę, odcedzamy ją i dodajemy do
ogórka jogurt naturalny grecki,
oliwę z oliwek, sok z połowy
cytryny i starty
czosnek.
Sos tzatziki doprawiamy
pieprzem czarnym i
solą.
Roszponkę myjemy i osuszamy, po czym układamy na talerz.Po wyłączeniu się parowaru
rybę delikatnie wyjmujemy z folii i układamy na
roszponkę.

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Zachęcam także do zbierania naklejek, książka jest świetna i naprawdę warto ją
mieć :)Pozdrawiam i smacznego.Adam