Wykonanie
W zimne, grudniowe dni każdy z Nas marzy o ciepłym i smacznym posiłku.Szczególnie chęć ta nasila się gdy temperatura panująca na zewnątrz bliska jest
zeru, a My przemarznięci i oblepieni śniegiem wracamy do domu.

Sądzimy, że na szczęście w tym roku Nam to nie grozi( a może jednak? )ale to nie powód by zrezygnować z przepysznej zupy krem z
pietruszki.

Składniki :1
cebula1
jabłko (kwaśne)600g
pietruszki1 szklanka
mleka700 ml
bulionu warzywnego1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
chilli (można dać mniej)1/2 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka
ziół prowansalskichsólbiały pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie:Pierwszym krokiem jest rozgrzanie odrobiny
oleju w garnku i zeszklenie na nim
cebuli, którą wcześniej pokroiliśmy w kostkę.Następnie dodajemy
przyprawy:
imbir,
kurkumę,
chilli, roztarte w palcach
zioła,
sól,
pieprzi wszystko razem smażymy jeszcze chwilę (ok 1 min).Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę
jabłko i
pietruszkę(im kostka mniejsza tym szybciej zupka będzie gotowa! )wszystko razem jeszcze chwilę podsmażamyiiiiiiiiizalewamy całość
bulionem.Teraz musimy zagotować go,a gdy ta chwila nastąpi - zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu gotujemy tak długo,aż
pietruszka będzie miękka.Następnie powstałą zupę musimy zblendować dodając w międzyczasie
mleko.i Gotowe!Jako, że jest to krem z
pietruszki pozwoliliśmy sobie podać ją ze świeżą
natkąoraz uwielbianymi przez Nas grzankami :)

Smacznego Kochani!