Wykonanie
Batoniki
musli zrobione w domu są o niebo lepsze od tych kupnych. Gwarantuję Wam, że jeśli choć raz zrobicie je sami, już nigdy nie sięgniecie po te ze sklepowej półki! Ja bardzo często szykuję je dla moich Dzieci i nie mam wyrzutów sumienia, ze jedzą coś słodkiego:) Do ich przygotowania potrzeba
płatków owsianych (ja
daję pół na pół z żytnimi, żeby było zdrowiej), ulubionych
orzechów,
bakalii oraz
mleka skondensowanego i
miodu. Możecie przygotować batoniki według własnego uznania i dodać takie składniki, jakie lubicie najbardziej lub akurat macie w domowej spiżarce. Batoniki
musli stanowią wspaniałą przekąskę, którą możecie zabrać do pracy lub dać swoim Pociechom do szkoły na drugie śniadanie. Zapewniam Was, że nasycą Was porządnie i dodadzą Wam energii na długo. Do tego smakują naprawdę rewelacyjnie! Przepyszne, chrupiące połączenie całej masy zdrowia w jednym małym batoniku! Gorąco polecam!SKŁADNIKI na dużą blachę:250 g
płatków owsianych (dałam połowę żytnich)75 g
słonecznika łuskanego75 g pestek dyni75 g
orzechów laskowych75 g
migdałów75 g
orzechów pekan75 g
suszonej żurawiny75 g
suszonej śliwki50 g
wiórków kokosowych1 puszka skondensowanego słodzonego
mleka100 g
mioduWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do 180 stopni C .
Mleko słodzone podgrzej lekko w garnku.Osobno podgrzej lekko
miód.
Płatki,
słonecznik,
pestki dyni, posiekane
orzechy,
migdały, posiekane
suszone owoce i
wiórki kokosowe wsyp do miski i dobrze wymieszaj.Do mieszanki
bakalii wlej
mleko skondensowane i
miód. Dokładnie wymieszaj.Masę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 36 x 25 cm, leciutko wyrównaj (nie wolno mocno dociskać, bo batoniki wyjdą zbite i twarde) i piecz około 30 minut na złoty kolor.Po upieczeniu batoniki ostudź i pokrój na prostokąty.Batoniki przechowuj w lodówce. Smacznego!