ßßß
Dziś zapraszam na pyszny i zdrowy smakołyk, czyli domowe batoniki musli. Są bardzo proste w wykonaniu, a ponadto zawierają mnóstwo nasion, orzechy i żurawinę, a także dwa rodzaje płatków: jęczmienne i owsiane. Czyli, krótko mówiąc, mnóstwo błonnika, dużo minerałów i witamin potrzebnych, gdy chcemy się prawidłowo i zdrowo odżywiać. W przepisie napisałam, żeby batoniki całkowicie wystudzić, powiem Wam, że to nierealne. Tak bosko pachną w czasie pieczenia, że gdy lekko przestygną od razu są chętni do jedzenia :-).
Czas przygotowania: 90 minutProporcje na 14 batonikówSkładniki:125 g płatków owsianych125 g płatków jęczmiennych50 g pestek dyni50 g pestek słonecznika50 g ziaren sezamu50 g orzechów laskowych75 g suszonej żurawiny75 g wiórków kokosowych1 puszka skondensowanego słodzonego mleka




Wykonanie:Mleko wlewamy do garnka, lekko je podgrzewamy, stanie się wtedy rzadsze i dokładnie oklei płatki i nasiona. Następnie po kolei dodajemy wszystkie składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.Gotową masę wykładamy na blaszkę o wymiarach 27 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy, ale staramy się jej zbytnio nie ugniatać, bo batoniki po upieczeniu będą twarde.Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni i pieczemy batoniki przez 60 minut, uważając aby się nie przypaliły.Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je na 20 minut do lekkiego przestygnięcia i następnie kroimy ostrym nożem na batoniki. Przekładamy je na kratkę i całkowicie studzimy.
