ßßß Cookit - przepis na Domowe batoniki musli

Domowe batoniki musli

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś zapraszam na pyszny i zdrowy smakołyk, czyli domowe batoniki musli. Są bardzo proste w wykonaniu, a ponadto zawierają mnóstwo nasion, orzechy i żurawinę, a także dwa rodzaje płatków: jęczmienne i owsiane. Czyli, krótko mówiąc, mnóstwo błonnika, dużo minerałów i witamin potrzebnych, gdy chcemy się prawidłowo i zdrowo odżywiać. W przepisie napisałam, żeby batoniki całkowicie wystudzić, powiem Wam, że to nierealne. Tak bosko pachną w czasie pieczenia, że gdy lekko przestygną od razu są chętni do jedzenia :-).
Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje na 14 batoników
Składniki:
125 g płatków owsianych
125 g płatków jęczmiennych
50 g pestek dyni
50 g pestek słonecznika
50 g ziaren sezamu
50 g orzechów laskowych
75 g suszonej żurawiny
75 g wiórków kokosowych
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
Wykonanie:
Mleko wlewamy do garnka, lekko je podgrzewamy, stanie się wtedy rzadsze i dokładnie oklei płatki i nasiona. Następnie po kolei dodajemy wszystkie składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gotową masę wykładamy na blaszkę o wymiarach 27 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy, ale staramy się jej zbytnio nie ugniatać, bo batoniki po upieczeniu będą twarde.
Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni i pieczemy batoniki przez 60 minut, uważając aby się nie przypaliły.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je na 20 minut do lekkiego przestygnięcia i następnie kroimy ostrym nożem na batoniki. Przekładamy je na kratkę i całkowicie studzimy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/03/domowe-batoniki-musli.html