Wykonanie
Pin It
Dziś zapraszam na pyszny i zdrowy smakołyk, czyli domowe batoniki
musli. Są bardzo proste w wykonaniu, a ponadto zawierają mnóstwo nasion,
orzechy i
żurawinę, a także dwa rodzaje
płatków: jęczmienne i owsiane. Czyli, krótko mówiąc, mnóstwo błonnika, dużo minerałów i witamin potrzebnych, gdy chcemy się prawidłowo i zdrowo odżywiać. W przepisie napisałam, żeby batoniki całkowicie wystudzić,
powiem Wam, że to nierealne. Tak bosko pachną w czasie pieczenia, że gdy lekko przestygną od razu są chętni do jedzenia :-).
Czas przygotowania: 90 minutProporcje na 14 batonikówSkładniki:125 g
płatków owsianych125 g
płatków jęczmiennych50 g pestek dyni50 g pestek
słonecznika50 g ziaren
sezamu50 g
orzechów laskowych75 g
suszonej żurawiny75 g
wiórków kokosowych1 puszka skondensowanego słodzonego
mlekaWykonanie:
Mleko wlewamy do garnka, lekko je podgrzewamy, stanie się wtedy rzadsze i dokładnie oklei
płatki i nasiona. Następnie po kolei dodajemy wszystkie składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.Gotową masę wykładamy na blaszkę o wymiarach 27 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy, ale staramy się jej zbytnio nie ugniatać, bo batoniki po upieczeniu będą twarde.Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni i pieczemy batoniki przez 60 minut, uważając aby się nie przypaliły.Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je na 20 minut do lekkiego przestygnięcia i następnie kroimy
ostrym nożem na batoniki. Przekładamy je na kratkę i całkowicie studzimy.