ßßß Cookit - przepis na Zielone naleśniki

Zielone naleśniki

nazwa

Wykonanie

Naleśniki lubią wszyscy w moim domu, więc dość często goszczą na naszym stole. Ostatnio eksperymentuję z farszem ze szpinaku i kolorem naleśników. Zielony kolor uzyskałam dodając sproszkowanego młodego jęczmienia, który kupiony był jako witaminowy dodatek do koktajli.
Farsz ze szpinaku otrzymał pyszną wkładkę z suszonych pomidorów, które w połączeniu z serem świetnie podkreśliły smak szpinaku.
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia
szczypta soli
olej do smażenia
farsz:
450 g mrożonych liści szpinaku
100 - 150 g twardego sera żółtego (u mnie typu korycińskiego)
6 - 7 suszonych pomidorów
2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować (ma być bez grudek) i odstawić na około 10 minut. Na delikatnie natłuszczoną, rozgrzaną patelnię wylewać porcjami ciasto i smażyć z obu stron cienkie naleśniki.
Szpinak rozmrozić, ewentualnie odcisnąć wodę.
Pomidory te ze słoika w oliwie pokroić w paski, a te suche przed krojeniem chwilę potrzymać w niewielkiej ilości gorącej wody.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać czosnek (pilnować by nie przypalić), następnie szpinak, chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory i śmietanę, pod koniec dodać ser i wymieszać. Po dodaniu sera można już patelnię zdjąć z palnika. Spróbować farsz i ewentualnie delikatnie doprawić pieprzem i solą.
Usmażone naleśniki smarować farszem i składać.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/12/zielone-nalesniki.html