ßßß
Naleśniki lubią wszyscy w moim domu, więc dość często goszczą na naszym stole. Ostatnio eksperymentuję z farszem ze szpinaku i kolorem naleśników. Zielony kolor uzyskałam dodając sproszkowanego młodego jęczmienia, który kupiony był jako witaminowy dodatek do koktajli.Farsz ze szpinaku otrzymał pyszną wkładkę z suszonych pomidorów, które w połączeniu z serem świetnie podkreśliły smak szpinaku.
Składniki:ciasto:2 szklanki mąki2 jajka1 szklanka mleka1 szklanka wody2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmieniaszczypta soliolej do smażeniafarsz:450 g mrożonych liści szpinaku100 - 150 g twardego sera żółtego (u mnie typu korycińskiego)6 - 7 suszonych pomidorów2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego3 ząbki czosnku4 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażeniapieprz i sól do smakuPrzygotowanie:Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować (ma być bez grudek) i odstawić na około 10 minut. Na delikatnie natłuszczoną, rozgrzaną patelnię wylewać porcjami ciasto i smażyć z obu stron cienkie naleśniki.Szpinak rozmrozić, ewentualnie odcisnąć wodę.Pomidory te ze słoika w oliwie pokroić w paski, a te suche przed krojeniem chwilę potrzymać w niewielkiej ilości gorącej wody.Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać czosnek (pilnować by nie przypalić), następnie szpinak, chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory i śmietanę, pod koniec dodać ser i wymieszać. Po dodaniu sera można już patelnię zdjąć z palnika. Spróbować farsz i ewentualnie delikatnie doprawić pieprzem i solą.Usmażone naleśniki smarować farszem i składać.