Wykonanie
Naleśniki lubią wszyscy w moim domu, więc dość często goszczą na naszym
stole. Ostatnio eksperymentuję z farszem ze
szpinaku i kolorem naleśników. Zielony kolor uzyskałam dodając sproszkowanego młodego jęczmienia, który kupiony był jako witaminowy dodatek do koktajli.Farsz ze
szpinaku otrzymał pyszną wkładkę z
suszonych pomidorów, które w połączeniu z
serem świetnie podkreśliły smak
szpinaku.
Składniki:ciasto:2 szklanki
mąki2
jajka1 szklanka
mleka1 szklanka
wody2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmieniaszczypta
soliolej do smażeniafarsz:450 g mrożonych liści
szpinaku100 - 150 g
twardego sera żółtego (u mnie typu korycińskiego)6 - 7
suszonych pomidorów2 łyżki
śmietany lub
jogurtu greckiego3 ząbki
czosnku4 łyżki
oleju lub
masła klarowanego do smażenia
pieprz i
sól do smakuPrzygotowanie:Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować (ma być bez grudek) i odstawić na około 10 minut. Na delikatnie natłuszczoną, rozgrzaną patelnię wylewać porcjami ciasto i smażyć z obu stron cienkie naleśniki.
Szpinak rozmrozić, ewentualnie odcisnąć
wodę.
Pomidory te ze słoika w
oliwie pokroić w paski, a te suche przed krojeniem chwilę potrzymać w niewielkiej ilości gorącej
wody.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać
czosnek (pilnować by nie przypalić), następnie
szpinak, chwilę smażyć. Następnie dodać
pomidory i
śmietanę, pod koniec dodać
ser i wymieszać. Po dodaniu
sera można już patelnię zdjąć z palnika. Spróbować farsz i ewentualnie delikatnie doprawić
pieprzem i
solą.Usmażone naleśniki smarować farszem i składać.