Wykonanie
Dziś bez wstępu. ;)Że
kasza gryczana zdrowa jest każdy wie, choć nie każdy lubi. ;)Zapraszam dziś do testowania jej w nowej smakowitej odsłonie.Gryczane kotlety z dodatkiem warzyw, ziaren i
ziół, za to bez
nabiału,
mąki i glutenu.Do ich wykonania potrzebujesz niewiele składników, zaś przepis nie jest skomplikowany.Grillowane, chrupiące, wegańskie kotleciki zwane ostatnio w naszym pięknym
kraju "burgerami wegańskimi" kłaniają się państwu.;)

Składnikiugotowana (dość kleiście)
kasza gryczana (po ugotowaniu - 2 szklanki)ugotowana
kasza jaglana (po ugotowaniu ok. 3/4 szklanki)
marchew (1 nieduża)
cebula lub
por (duszone, siekane lub starte na tarce - 1/2 szklanki warzyw w
sumie)len złocisty (1/2 szklanki)
czosnek (2-3 ząbki lub do smaku)
sól i
pieprz do smaku
majeranek (kilka szczypt, do smaku)
lubczyk suszony (liście, kilka szczypt, do smaku)
nasiona słonecznika (w roli panierki)Wykonanie:
Kaszę gryczaną i jaglaną ugotuj w osobnych garnkach. A najlepiej zastosuj to co pozostanie Ci po jakimś obiedzie z gryczanką i śniadaniu z jaglanką w roli głównej ;). Odmierz dwie szklanki gryczanej i wsyp do miski. Jaglaną wymieszaj z warzywami i
siemieniem lnianym i zmiksuj na klejącą masę. Dołóż ją do
kaszy, dodaj
przyprawy,
czosnek,
sól i
pieprz, spróbuj czy Ci smakuje w takich proporcjach i zabierz się za lepienie niewielkich kotlecików, następnie obtocz je w ziarnach
słonecznika i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez minimum 30 minut (my pieczemy dużo dłużej bo lubimy chrupiące kotleciki! ;) )Gotowe!Podawaj z ulubionymi sosami i warzywami.Smacznego!Ciao!:)