ßßß
Składnikiugotowana (dość kleiście) kasza gryczana (po ugotowaniu - 2 szklanki)ugotowana kasza jaglana (po ugotowaniu ok. 3/4 szklanki)marchew (1 nieduża) cebula lub por (duszone, siekane lub starte na tarce - 1/2 szklanki warzyw w sumie)len złocisty (1/2 szklanki)czosnek (2-3 ząbki lub do smaku)sól i pieprz do smakumajeranek (kilka szczypt, do smaku)lubczyk suszony (liście, kilka szczypt, do smaku)nasiona słonecznika (w roli panierki)Wykonanie:Kaszę gryczaną i jaglaną ugotuj w osobnych garnkach. A najlepiej zastosuj to co pozostanie Ci po jakimś obiedzie z gryczanką i śniadaniu z jaglanką w roli głównej ;). Odmierz dwie szklanki gryczanej i wsyp do miski. Jaglaną wymieszaj z warzywami i siemieniem lnianym i zmiksuj na klejącą masę. Dołóż ją do kaszy, dodaj przyprawy, czosnek, sól i pieprz, spróbuj czy Ci smakuje w takich proporcjach i zabierz się za lepienie niewielkich kotlecików, następnie obtocz je w ziarnach słonecznika i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez minimum 30 minut (my pieczemy dużo dłużej bo lubimy chrupiące kotleciki! ;) )Gotowe!Podawaj z ulubionymi sosami i warzywami.Smacznego!Ciao!:)