Wykonanie
Pyszne
drożdżowe bułeczki z obłędnymi dodatkami –
sezamem,
makiem,
czarnuszką i
kminkiem. Jeśli nie masz lub nie lubisz któregoś z nich – użyj innego. Bułeczki z nasionami
kopru włoskiego,
słonecznikiem, lub całkiem saute będą równie smaczne.

Składniki (30 bułeczek)Ciasto:500g
mąki pszennejSaszetka
drożdży instant (7g)1/2 łyżki
soliŁyżka
cukru375ml
mleka20g
masłaNa bułeczki:
JajkoŁyżka
mlekaSzczypta
soliPo łyżeczce
maku,
sezamu,
kminku i
czarnuszkiPrzygotowanieW dużej misce wymieszaj
mąkę,
drożdże,
sól i
cukier.Do rondelka wlej
mleko, dodaj
masło i podgrzewaj na małym ogniu, aż
masło się stopi.Wlej
mleko z
masłem do sypkich składników i wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne i kleiste, dosyp więcej
mąki.Ręcznie, lub z życzliwą pomocą miksera wyrób ciasto, aż będzie gładkie i jedwabiste.Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, włóż ją do nasmarowanej
oliwą miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.Kiedy ciasto wyrośnie, uderz w nie pięścią, żeby je odgazować, a następnie odrywając kawałki wielkości
orzechów włoskich, tocz kulki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odległości (około 5 mm)
między bułeczkami!Przykryj blachę ściereczką i odstaw na kolejne 1/2 godziny w ciepłe miejsce.Nastaw piekarnik na 220 stopni.Zmieszaj
jajko z
mlekiem i szczyptą
soli i dobrze rozbełtaj widelcem.Gdy bułeczki wyrosną, posmaruj je glazurą, a następnie posyp na przemian
makiem,
sezamem,
kminkiem i
czarnuszką.Piecz 15 minut.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Nigella ucztuje N.LawsonZobacz także:Babeczki
pomarańczoweChleb razowy na drożdżach
Śniadaniowy chlebek
bananowo-
czekoladowy