ßßß
Składniki (30 bułeczek)Ciasto:500g mąki pszennejSaszetka drożdży instant (7g)1/2 łyżki soliŁyżka cukru375ml mleka20g masłaNa bułeczki:JajkoŁyżka mlekaSzczypta soliPo łyżeczce maku, sezamu, kminku i czarnuszkiPrzygotowanieW dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukier.Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się stopi.Wlej mleko z masłem do sypkich składników i wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne i kleiste, dosyp więcej mąki.Ręcznie, lub z życzliwą pomocą miksera wyrób ciasto, aż będzie gładkie i jedwabiste.Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, włóż ją do nasmarowanej oliwą miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.Kiedy ciasto wyrośnie, uderz w nie pięścią, żeby je odgazować, a następnie odrywając kawałki wielkości orzechów włoskich, tocz kulki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odległości (około 5 mm) między bułeczkami!Przykryj blachę ściereczką i odstaw na kolejne 1/2 godziny w ciepłe miejsce.Nastaw piekarnik na 220 stopni.Zmieszaj jajko z mlekiem i szczyptą soli i dobrze rozbełtaj widelcem.Gdy bułeczki wyrosną, posmaruj je glazurą, a następnie posyp na przemian makiem, sezamem, kminkiem i czarnuszką.Piecz 15 minut.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Nigella ucztuje N.LawsonZobacz także:Babeczki pomarańczoweChleb razowy na drożdżachŚniadaniowy chlebek bananowo-czekoladowy