Wykonanie
Wspaniała, pożywna
sałatka, doskonała na lekki lancz. Przyznaję, że przygotowanie składników zajmuje nieco więcej czasu, niż w przypadku większości zwyczajnych sałatek. Warto jednak wykazać się tą odrobiną cierpliwości – rezultat jest genialny. Jeśli zdecydujesz się przyrządzić tą zimową
sałatkę latem, wszystkie gotowane/pieczone składniki możesz opiec na grillu. Wówczas warto użyć świeżej
kukurydzy w kolbie i również ją zgrillować. Ale to już będzie zupełnie inna
sałatka.

Składniki (2 porcje)2
buraki300g fileta z
łososia (bez skóry)
CukiniaŁyżeczka suszonego
tymiankuMała puszka
kukurydzy (150g)
Sałata rzymska2
pomidory1/2
limonkiOliwaSól,
pieprzPrzygotowanieW niewielkim rondelku ugotuj nieobrane
buraki – około godziny.Nastaw piekarnik na 200 stopni, postaw na dużym ogniu patelnię do grillowania.
Łososia skrop oliwą, posyp
solą i
pieprzem, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Cukinię pokrój w plasterki,
skrop oliwą, posyp
tymiankiem i grilluj przez 8-10 minut, obracając co jakiś czas.
Buraki,
łososia i
cukinię odstaw do wystudzenia.Obierz
buraki i pokrój w słupki.
Sałatę umyj, osusz, porwij na kawałki i wrzuć do dużej miski.Dodaj
kukurydzę, plasterki
cukinii,
buraki i kawałki
łososia, na koniec dodaj pokrojone w ćwiartki
pomidory. Delikatnie wymieszaj.Z soku wyciśniętego z
limonki i
oliwy przygotuj dressing – 1 część
soku z limonki + 3 części
oliwy. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Tuż przed podaniem polej
sałatkę dressingiem – tyle, ile lubisz.Smacznego!
Sałatka z pieczoną
wołowinąSałatka z
tuńczykiem z puszkiSałatka z wędzonym
kurczakiem i
kiełkami