ßßß Cookit - przepis na Babeczki czekoladowo-korzenne

Babeczki czekoladowo-korzenne

nazwa

Wykonanie

Wspaniała alternatywa dla świątecznego ciasta – pyszne babeczki, nadziewane powidłami, pachnące piernikiem, mocno czekoladowe w smaku.
Składniki (12 babeczek)
2/3 szklanki mąki
120g masła
55g gorzkiej posiekanej czekolady
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
1/2 szklanki śmietany 18%
1/2 szklanki kakao
200g powideł śliwkowych
2 łyżeczki cynamonu
Łyżka przyprawy korzennej do piernika
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z laski wanilii)
Polewa:
100g mlecznej czekolady
30g masła
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 170 stopni, przygotuj foremki do muffinek (silikonowe natłuść, teflonowe wyłóż papilotkami).
Do miski przesiej mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
W małym garnuszku rozpuść masło i czekoladę, wymieszaj.
Do masła dodaj kakao, wymieszaj trzepaczką, odstaw do wystudzenia.
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, nadal ubijając, dodaj ekstrakt z wanilii.
Wlej masę czekoladową i dokładnie zmiksuj.
Dodawaj śmietanę na zmianę z suchymi składnikami, mieszając delikatnie drewnianą łyżką albo szpatułką.
Każdą z foremek napełnij ciastem do połowy, nałóż łyżeczkę powideł, przykryj drugą połową ciasta.
Piecz około 20 minut – do suchego patyczka.
Przygotuj polewę: czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej (patrz słowniczek), wymieszaj. Każdą babeczkę polej łyżeczką polewy.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Moje wypieki i desery Doroty Świątkowskiej
Zobacz także:
Muffinki snickersowo-fistaszkowe
Bananowe muffinki w dwóch wersjach
Babeczki pomarańczowe
Źródło:http://mammadeli.com/2013/12/13/babeczki-czekoladowo-korzenne