Wykonanie
Wspaniała alternatywa dla świątecznego ciasta – pyszne babeczki, nadziewane powidłami, pachnące piernikiem, mocno
czekoladowe w smaku.

Składniki (12 babeczek)2/3 szklanki
mąki120g
masła55g gorzkiej posiekanej
czekolady3/4 szklanki
cukru trzcinowego2
jajka1/2 szklanki
śmietany 18%1/2 szklanki
kakao200g
powideł śliwkowych2 łyżeczki
cynamonuŁyżka
przyprawy korzennej do piernika3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejłyżeczka ekstraktu z
wanilii (lub ziarenka z
laski wanilii)Polewa:100g
mlecznej czekolady30g
masłaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 170 stopni, przygotuj foremki do muffinek (silikonowe natłuść, teflonowe wyłóż papilotkami).Do miski przesiej
mąkę,
cynamon,
przyprawę korzenną,
sodę oczyszczoną i
proszek do pieczenia.W małym garnuszku rozpuść
masło i
czekoladę, wymieszaj.Do
masła dodaj
kakao, wymieszaj trzepaczką, odstaw do wystudzenia.Ubij
jajka z
cukrem na puszystą masę, nadal ubijając, dodaj ekstrakt z
wanilii.Wlej masę
czekoladową i dokładnie zmiksuj.Dodawaj
śmietanę na zmianę z suchymi składnikami, mieszając delikatnie drewnianą łyżką albo szpatułką.Każdą z foremek napełnij
ciastem do połowy, nałóż łyżeczkę powideł, przykryj drugą połową ciasta.Piecz około 20 minut – do suchego patyczka.Przygotuj polewę:
czekoladę i
masło roztop w kąpieli
wodnej (patrz słowniczek), wymieszaj. Każdą babeczkę polej łyżeczką polewy.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Moje wypieki i desery Doroty ŚwiątkowskiejZobacz także:Muffinki snickersowo-
fistaszkoweBananowe muffinki w dwóch wersjachBabeczki
pomarańczowe