Składniki150g mąki200g cukru50g mąki ziemniaczanej50g masła2 jajka8 żółtekLaska waniliiCytrynaCukier puder do oprószeniaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni, wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.Dokładnie wyszoruj cytrynę, a następnie sparz ją wrzątkiem.W niewielkim garnuszku roztop masło – jeśli nie masz do siebie zaufania, zrób to w kąpieli wodnej (patrz słowniczek).Utrzyj cukier z jajkami i żółtkami – mikserem lub trzepaczką.Dodaj skórkę otartą z cytryny, a potem, mieszając okrężnymi ruchami od dna ku powierzchni, dodaj przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i nasionka wanilii.Na koniec wlej wystudzone masło i delikatnie wymieszaj.Przełóż ciasto do tortownicy, piecz przez pół godziny.Smacznego!Przepis pochodzi z książki 222 łatwe przepisy kuchni włoskiejZobacz także:Babka marmurkowaCiasto jogurtowe z nektarynkamiCiasto orzechowo-gruszkowe