Wykonanie
Długo przymierzałam się do tego przepisu – szkoda byłoby przegapić sezon na
dynię i nie upiec ciasta
dyniowego, ale że
tarta wydawała mi się dość pracochłonna, zazwyczaj kończyło się na upieczeniu kolejnego sernika. Okazało się jednak, że to cudowny deser i choć faktycznie przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości, nie jest szczególnie skomplikowany. Wspaniałe połączenie kruchego ciasta i łagodnego kremu
dyniowego. Delicje!


SkładnikiCiasto:250g
mąki50g
cukru125g
masłaJajko2 łyżki
mlekaOliwa do posmarowania formyNadzienie:
Dynia (ok. 500g)500ml
mleka 3,2%200g
cukru trzcinowegoLaska wanilii2
jajkaPrzygotowaniePrzesiej
mąkę do dużej miski, dodaj
cukier i pokrojone w kostkę zimne
masło. Ugniataj palcami, aż powstaną okruchy.W innej misce ubij
jajko – nie musisz tego robić mikserem, wystarczy kilka energicznych ruchów ręczną trzepaczką.Do okruchów ciasta dodaj ubite
jajko i
mleko. Delikatnie wyrób ciasta – nie za długo, bo stanie się gumowate!Uformuj ciasto w kulę, posyp
mąką, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.Przekrój
dynię na pół, łyżką usuń pestki, pokrój na plastry, obierz ze skóry, następnie pokrój na niewielkie kawałki.Za pomocą pędzelka natłuść
oliwą nieprzywierającą formę do tarty.Wyjmij ciasto z lodówki, posyp
mąką blat lub stolnicę i ostrożnie rozwałkuj ciasto, co chwilę je przewracając i oprószając
mąką, aż uzyskasz koło o grubości mniej więcej pół centymetra.Nawiń ciasto na wałek i przełóż do formy, dociskając do ścianek. Odetnij nadmiar ciasta i uzupełnij ewentualne dziury.Gęsto ponakłuwaj spód ciasta widelcem, przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na 30 minut.Włóż
dynię,
mleko,
cukier i rozciętą
laskę wanilii do głębokiego garnuszka i postaw na średnim ogniu. Zagotuj, zmniejsz ogień do małego i gotuj około pół godziny, aż
dynia będzie miękka.Zdejmij garnuszek z ognia, wyrzuć
laskę wanilii i zmiksuj wszystko na jedwabistą masę. Przykryj, by nie utworzył się kożuch i odłóż do ostygnięcia.Nastaw piekarnik na 180 stopni.Przykryj formę z
ciastem arkuszem papieru do pieczenia (oczywiście najpierw usuń folię), na papier wysyp ziarna
cieciorki,
grochu, lub surowy
ryż (ewentualnie specjalne ceramiczne kulki do obciążania tart, jeśli jesteś szczęściarą i udało Ci się takowe zakupić).Piecz przez 10 minut w nagrzanym piekarniku, następnie usuń papier z zawartością i piecz ciasto przez kolejne 10 minut. Powinno być zwarte i sztywne jak
herbatnik.Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni.Ubij 2
jajka, dodaj je do masy i ponownie zmiksuj.Wlej masę do
spodu ciasta i piecz tartę przez 30 minut.Smacznego!Przepis z książki Kulinarne wyprawy Jamiego J.OliveraJeśli okaże się, że zostało Ci nieco kremu po wypełnieniu nim
spodu ciasta – przełóż go do kokilek, posyp
cukrem trzcinowym i piecz 30 minut w 160 stopniach (najwygodniej razem z tartą). Otrzymasz
dyniowy creme brulee!









Zobacz także:Moja
Tarta TatinKruche ciasto ze
śliwkamiPlacek
malinowo –
migdałowy