To jeden z lepszych pomysłów na główne danie bez mięsa – jest bardzo sycące i pyszne, nawet najbardziej zagorzali mięsożercy nie będą narzekać. Przepis pochodzi z jednej z książek Nigelli Lawson, która zaleca serwować to danie z ryżemkokosowym . Wypróbowałam – fantastyczne połączenie, więc przepis na ryż pojawi się za chwilę.Składniki (4 porcje)2 łyżki oleju rzepakowego2 cebuleŁyżeczka soli morskiej4 ząbki czosnku1 kg pomidorków koktajlowych2 łyżeczki kurkumyŁyżeczka musztardy angielskiejŁyżeczka chilli w proszkuŁyżeczka curry200 g zielonego groszku (może być mrożony)PrzygotowaniePosiekaj cebulę, przekrój na pół pomidorki.Rozgrzej olej w dużym garnku o grubym dnie, wrzuć cebulę, posól i smaż, mieszając około 7 minut.Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory i przyprawy.Duś na małym ogniu pod przykrywką przez 20 minut.W małym garnku zagotuj wodę, wrzuć groszek i gotuj przez 5 minut.Odcedź groszek i dodaj do curry 5 minut przed końcem gotowania.Gotowe!Zobacz także:Łagodne klopsiki w curryWarzywa w sosie mildcurryŁosoś z imbirem i curry