ßßß Cookit - przepis na Pomidorowe curry

Pomidorowe curry

nazwa

Wykonanie

To jeden z lepszych pomysłów na główne danie bez mięsa – jest bardzo sycące i pyszne, nawet najbardziej zagorzali mięsożercy nie będą narzekać. Przepis pochodzi z jednej z książek Nigelli Lawson, która zaleca serwować to danie z ryżem kokosowym . Wypróbowałam – fantastyczne połączenie, więc przepis na ryż pojawi się za chwilę.
Składniki (4 porcje)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 cebule
Łyżeczka soli morskiej
4 ząbki czosnku
1 kg pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki kurkumy
Łyżeczka musztardy angielskiej
Łyżeczka chilli w proszku
Łyżeczka curry
200 g zielonego groszku (może być mrożony)
Przygotowanie
Posiekaj cebulę, przekrój na pół pomidorki.
Rozgrzej olej w dużym garnku o grubym dnie, wrzuć cebulę, posól i smaż, mieszając około 7 minut.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory i przyprawy.
Duś na małym ogniu pod przykrywką przez 20 minut.
W małym garnku zagotuj wodę, wrzuć groszek i gotuj przez 5 minut.
Odcedź groszek i dodaj do curry 5 minut przed końcem gotowania.
Gotowe!
Zobacz także:
Łagodne klopsiki w curry
Warzywa w sosie mild curry
Łosoś z imbirem i curry
Źródło:http://mammadeli.com/2013/07/23/pomidorowe-curry