Wykonanie
SkładnikiSpód100 g obranych
orzechów laskowych100 g
suszonych daktyli lub
śliwekMasa serowa1 kg zmielonego
twarogu sernikowego1 szklanka
cukru1
budyń śmietankowy 40 g (proszek) lub 3 łyżki
mąki ziemniaczanejskórka z 1/2
cytryny i sok z 1
cytryny200 g
białej czekolady5
jajek100 ml
śmietanki kremówkiMus
śliwkowy180 g gęstych
powideł śliwkowych (gotowych lub zrobionych z ok. 400 g
śliwek węgierek)400 ml
śmietanki kremówki 30%, b. dobrze schłodzonej5 łyżek
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny1/4 szklanki
soku jabłkowegoPrzygotowanieSpód:
Orzechy i
daktyle lub
śliwki zmiksować w melakserze. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Spód wyłożyć mieszanką
orzechów i
śliwek, uklepać.Masa serowa: Do misy miksera włożyć
ser,
cukier, skórkę i
sok z cytryny,
budyń lub
mąkę ziemniaczaną oraz roztopioną
czekoladę. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty. Następnie dodawać po jednym
jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym
jajku. Na koniec dodać
śmietankę kremówkę i zmiksować do połączenia się składników.Masę wylać na spód, wstawić do środkowej części piekarnika i piec przez 15 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 1 20 stopni C i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie.Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony, można wówczas wyłożyć na nim mus
śliwkowy.Mus: jeśli przygotowujemy sami szybkie powidła:
śliwki wypestkować, pokroić i smażyć w garnku często mieszając przez ok. 15 - 20 minut, zmiksować blenderem na gęstą pastę (ok. 180 gotowej pasty), dokładnie ostudzić przed połączeniem ze
śmietanką.
Żelatynę wymieszać z
sokiem w garnuszku, odstawić na 10 minut, następnie podgrzewać przez ok. 2 minuty na małym ogniu cały czas mieszając aż
żelatyna się rozpuści, odstawić z ognia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem
cukru pudru. Stopniowo, po łyżce dodawać do
żelatyny powidła śliwkowe, mieszając do połączenia się składników. Następnie dodać do ubitej
śmietany i zmiksować.Wyłożyć na sernik i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy mus będzie już sztywny, zdjać obręcz z sernika i schładzać go przez noc lub kilka kolejnych godzin w lodówce. Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej.WskazówkiMus
śliwkowy widoczny na zdjęciu jest wykonany z domowych szybkich "powideł" smażonych ze świeżych
śliwek węgierek.