ßßß Cookit - przepis na Makaron z pulpecikami wołowymi, pieczoną papryką i mozzarellą

Makaron z pulpecikami wołowymi, pieczoną papryką i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
200 g polędwicy wołowej, mielonej
1/2 namoczonej w mleku i odciśniętej kajzerki
2 łyżki sosu worcestershire
1 jajko
mąka i 1 łyżeczka czerwonej papryki sproszkowanej do obtoczenia kulek
po połówce czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryki
6 małych kawałków białej mozzarelli
5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie
W tym daniu można wykorzystać zarówno makaron ze sklepu jak i własnej produkcji, z tego przepisu . Jeśli robisz własny makaron, możesz dodać do ciasta 1 łyżeczkę sproszkowanej czerwonej papryki. Paprykę trzeba wymieszać z mąką na samym początku.
Mięso doprawić solą i pieprzem, wymieszać z sosem worcestershire, odciśniętą bułką, roztrzepanym jajkiem, uformować malutkie kulki. Obtoczyć je w mące wymieszanej ze sproszkowaną papryką i usmażyć na 2 łyżkach oleju, równomiernie z każdej strony. Polędwica wołowa bardzo szybko będzie gotowa. W środku pulpecika nie powinno być różowego mięsa.
Paprykę posolić i posypać pieprzem, wysmarować oliwą, upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić i zdjąć skórkę, pokroić na kawałeczki.
Makaron podgrzać i wymieszać z gorącymi pulpecikami, papryką i kawałkami mozzarelli. Doprawić do smaku solą, pierzem, oliwą.
Wskazówki
Makaron z pulpecikami można podać z sosem pomidorowym.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/makaron-z-pulpecikami-wolowymi-pieczona-papryka-i-mozzarella