Wykonanie
Składniki2 porcje200 g
polędwicy wołowej, mielonej1/2 namoczonej w
mleku i odciśniętej
kajzerki2 łyżki
sosu worcestershire1
jajkomąka i 1 łyżeczka
czerwonej papryki sproszkowanej do obtoczenia kulekpo połówce czerwonej, żółtej i pomarańczowej
papryki6 małych kawałków białej
mozzarelli5 łyżek
oliwy z oliwekPrzygotowanieW tym daniu można wykorzystać zarówno
makaron ze sklepu jak i własnej produkcji, z tego przepisu . Jeśli robisz własny
makaron, możesz dodać do ciasta 1 łyżeczkę sproszkowanej
czerwonej papryki.
Paprykę trzeba wymieszać z
mąką na samym początku.
Mięso doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać z
sosem worcestershire, odciśniętą
bułką, roztrzepanym
jajkiem, uformować malutkie kulki. Obtoczyć je w
mące wymieszanej ze sproszkowaną
papryką i usmażyć na 2 łyżkach
oleju, równomiernie z każdej strony.
Polędwica wołowa bardzo szybko będzie gotowa. W środku pulpecika nie powinno być różowego
mięsa.
Paprykę posolić i posypać
pieprzem, wysmarować
oliwą, upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić i zdjąć skórkę, pokroić na kawałeczki.
Makaron podgrzać i wymieszać z gorącymi pulpecikami,
papryką i kawałkami
mozzarelli. Doprawić do smaku
solą, pierzem,
oliwą.Wskazówki
Makaron z pulpecikami można podać z
sosem pomidorowym.