ßßß Cookit - przepis na Domowy makaron

Domowy makaron

nazwa

Wykonanie

Naszła mnie ochota na domowy makaron, choć w sklepach mamy ich do wyboru tonę ;)
Skorzystałam z przepisu z "Ilustrowana Szkoła Gotowania Kuchnia Włoska krok po kroku"...
Schemat jest prosty na 100g mąki używamy 1 jajka i ok 1 ml oliwy z oliwek.
Ja przygotowałam dość sporo tego makaronu, bo z 1kg wychodzi ok 1,6kg ciasta..
Poza tym pożałowałam, że nie mam maszynki do robienia makaronu i wszystko robiłam ręcznie, od rozwałkowania po krojenie ;)
Chcąc uzyskać idealne ciasto, nie należy używać zbyt dużej ilości mąki, lecz często odwracać je w trakcie wałkowania: częste ruchy sprawiają, że ciasto szybciej obeschnie.
Podczas cięcia makaronowych krążków przesuwać ostrze noża w przód - wykonując proste ciecie, ryzykuje się spłaszczeniem ciasta, które później mogłoby się już nie rozwinąć.
Składniki:
1kg mąki
10 jajek
10 ml oliwy z oliwek extra vergine (oliwa wpływa na elastyczność ciast)
szczypta soli
Przygotowanie:
Na stolnicy usypać kopiec z mąki, w środek wbić jajka.
Dodać oliwę i wymieszać wszystkie składniki za pomocą widelca.
Posługując się widelcem połączyć z pozostałymi składnikami.
Następnie kontynuować zagniatanie ciasta dłońmi.
Po uzyskaniu jednolitej masy ciasta, lewą ręką przytrzymać ciasto, natomiast prawą nadać mu kształt zwiniętego rulonu.
Ponownie rozgnieść ciasto i uformować z niego wałek na posypanej mąką stolnicy.
Zwinąć wałek ciasta w taki sposób, aby otrzymywać kształt kuli. Następnie oprószyć mąką folię kuchenną i owinąć nią ciasto. Tak zabezpieczone ciasto włożyć do lodówki na czas pomiędzy 15 a 40 minut.
Odciąć kawałek ciasta z uformowanej wcześniej kuli i rozwałkować go.
Ciasto powinno osiągnąć grubość 2-3mm.
Oprószyć mąką rozwałkowane ciasto, po czym zwinąć je w rulonik.
Otrzymany wałek ciasta pokroić nożem na wiele krążków, aby uzyskać wstążki o oczekiwanej grubości.
Zdecydowanym ruchem rozwinąć otrzymane krążki makaronowego ciasta.
Potrząsnąć otrzymanym makaronem w celu szybszego osuszenia i rozdzielenia.
SMACZNEGO ;)
Źródło:http://kulinarne-podboje-szefowej.blogspot.com/2014/02/domowy-makaron.html