Wykonanie
Naszła mnie ochota na domowy
makaron, choć w sklepach mamy ich do wyboru tonę ;)Skorzystałam z przepisu z "Ilustrowana Szkoła Gotowania Kuchnia Włoska krok po kroku"...Schemat jest prosty na 100g
mąki używamy 1
jajka i ok 1 ml
oliwy z oliwek.Ja przygotowałam dość sporo tego
makaronu, bo z 1kg wychodzi ok 1,6kg ciasta..Poza tym pożałowałam, że nie mam maszynki do robienia
makaronu i wszystko robiłam ręcznie, od rozwałkowania po krojenie ;)Chcąc uzyskać idealne ciasto, nie należy używać zbyt dużej ilości
mąki, lecz często odwracać je w trakcie wałkowania: częste ruchy sprawiają, że ciasto szybciej obeschnie.Podczas cięcia
makaronowych krążków przesuwać ostrze noża w przód - wykonując proste ciecie, ryzykuje się spłaszczeniem ciasta, które później mogłoby się już nie rozwinąć.
Składniki:1kg
mąki10
jajek10 ml
oliwy z oliwek extra vergine (
oliwa wpływa na elastyczność ciast)szczypta
soliPrzygotowanie:Na stolnicy usypać kopiec z
mąki, w środek wbić
jajka.Dodać
oliwę i wymieszać wszystkie składniki za pomocą widelca.Posługując się widelcem połączyć z pozostałymi składnikami.Następnie kontynuować zagniatanie ciasta dłońmi.Po uzyskaniu jednolitej masy ciasta, lewą ręką przytrzymać ciasto, natomiast prawą nadać mu kształt zwiniętego rulonu.Ponownie rozgnieść ciasto i uformować z niego wałek na posypanej
mąką stolnicy.Zwinąć wałek ciasta w taki sposób, aby otrzymywać kształt kuli. Następnie oprószyć
mąką folię kuchenną i owinąć nią ciasto. Tak zabezpieczone ciasto włożyć do lodówki na czas pomiędzy 15 a 40 minut.Odciąć kawałek ciasta z uformowanej wcześniej kuli i rozwałkować go.Ciasto powinno osiągnąć grubość 2-3mm.Oprószyć
mąką rozwałkowane ciasto, po czym zwinąć je w rulonik.Otrzymany wałek ciasta pokroić nożem na wiele krążków, aby uzyskać wstążki o oczekiwanej grubości.Zdecydowanym ruchem rozwinąć otrzymane krążki
makaronowego ciasta.Potrząsnąć otrzymanym
makaronem w celu szybszego osuszenia i rozdzielenia.SMACZNEGO ;)