ßßß Cookit - przepis na ŁOSOSIOWA ROLADA Z MUSEM Z PSTRĄGA

ŁOSOSIOWA ROLADA Z MUSEM Z PSTRĄGA

nazwa

Wykonanie

Długo się zastanawiałam nad nazwą tego dania… Może balotyna, galantyna, terrina, pasztet…
Abstrahując od nazwy jest to rewelacyjnie wyglądająca i niezmiernie smaczna przystawka rybna.
Jednocześnie bardzo łatwa i w sumie szybka w przygotowaniu.
Bardzo polecam:)
Uwaga:)
Poniżej podaję proporcje składników, które będą potrzebne do przygotowania około 10-12 średnich porcji, ale przy takim sposobie podania bardzo łatwo jest dostosować ilość porcji zarówno do „zapotrzebowania” jak i „posiadanych zapasów”. Przy podobnych daniach ograniczeniem bywa zawsze wielkość naczynia, które wykładamy płatami łososia a następnie wypełniamy musem rybnym. Do tej pory unikałam tego problemu przygotowując tymbaliki, ale to rozwiązanie („balotyna”, „galantyna” – tak można je nazwać ze względu na kształt) jest absolutnie „elastyczne”. Możemy zrobić dokładnie tyle porcji ile mamy ochotę na raz:)
POCHWAŁA BLENDERA
Mus z pstrąga przygotujemy ekspresowo pod warunkiem, że będziemy mieli odpowiednie urządzenia do miksowania/siekania…
Polecam Wam blender.
Ja wprost nie wyobrażam sobie „kucharzenia” bez blendera!
Urządzenie to maksymalnie oszczędza czas przygotowania wielu potraw, nie mówiąc już o „zaoszczędzonych” nerwach! (Kto z Was lubi siekanie cebuli?!)
Ja mam blender firmy Brown, ale myślę, że każdy posiadający te same funkcje jest równie dobry.
W sprzedaży są dostępne różne wersje blenderów (różna moc, inne zestawy akcesoriów, różne wielkości pojemników). Wybierając blender należy zwrócić uwagę na wszystkie trzy aspekty:
MOC – im wyższa moc tym lepiej, ale jest to równoznaczne z coraz wyższą ceną :(
AKCESORIA – ja osobiście najczęściej używam pojemnika do siekania (np. siekanie cebulki, łososia na tatara, miksowanie w połowie rozmrożonych truskawek/jagód/malin na sorbet/sos owocowy… etc.) oraz przystawki do miksowania (np. do przyrządzania zup kremów – miksuję je bezpośrednio w garnku, w którym się gotowały; do „zagęszczania” sosów – zamiast zagęszczać je mąką, po prostu miksuję składniki i otrzymuję gęsty, zawiesisty sos… etc.). Wysoki pojemnik wraz z trzepaczką rózgową używam prawie wyłącznie do ubijania śmietany (wysoki i wąski pojemnik pozwala na ubicie nawet małej ilości śmietany bez zbędnego chlapania na boki).
WIELKOŚĆ – wybierając blender warto się zastanowić nad wielkością pojemnika do siekania. Jeśli gotujecie na co dzień dla przynajmniej 4-5 osób lub często przyjmujecie gości doradzam ten większy (500 ml).
Przyznaję się, jestem „kuchenną gadżeciarą”. Mam bardzo dużo różnych „zabawek kuchennych”, ale blender jest tą, z której usług korzystam najczęściej :)
Składniki:
200 g wędzonego łososia w plastrach
125 g wędzonego pstrąga
1/2 szklanki obranych krewetek (świeże lub mrożone) lub 1/2 szklanki wędzonego łososia pokrojonego w kostkę
125 g twarożku śmietankowego (np. Philadelphia light)
1 łyżeczka chrzanu
1-2 łyżki oliwy z oliwek (do usmażenia krewetek)
sól i pieprz
przezroczysta folia spożywcza
folia aluminiowa/papier do pieczenia (i ewentualnie bambusowa mata do zwijania sushi)
Wykonanie:
Krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Usmażyć (maksimum 5 minut) na oliwie. Odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Pstrąga, twarożek i chrzan zmiksować w blenderze na pastę. Wymieszać z pokrojonymi krewetkami (lub pokrojonym w kostki łososiem).
Z folii aluminiowej (lub papieru do pieczenia) wyciąć kwadrat około 30×30 cm. Przykryć go przezroczystą folią spożywczą. Ułożyć na nim kwadrat z zachodzących na siebie plastrów wędzonego łososia (o wymiarach około 20×20 cm).
Wzdłuż jednego z boków ułożyć „wałek” z musu rybno-krewetkowego. Pomagając sobie folią aluminiową (a najlepiej matą do robienia rolek sushi) zwinąć wszystko ścisło w wałek. Owinąć ścisło folią i wstawić do lodówki. Chłodzić minimum 2-3 godziny (a najlepiej całą noc). (Uwaga: Jeśli nie mamy aż tyle czasu, można roladę włożyć na 15-20 minut do zamrażarki.)
Kroić razem z folią spożywczą na plastry o grubości około 1 cm. Folię zdejmować ostrożnie zaraz przed ułożeniem rolady na półmisku.
Podawać z zieloną sałatą i cząstkami cytryny.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/01/07/lososiowa-rolada-z-musem-z-pstraga