ßßß Cookit - przepis na POLĘDWICZKI Z BOROWIKAMI I „RISOTTO” GRYCZANYM

POLĘDWICZKI Z BOROWIKAMI I „RISOTTO” GRYCZANYM

nazwa

Wykonanie

Jadąc przez Mazury udało mi się kupić koszyczek przepięknych borowików. Zrobiłam z nich sos do smażonych polędwiczek wieprzowych, a dla „towarzystwa” dodałam „risotto” z kaszy gryczanej.
Niech nas nie zmyli rozchodzący się po domu zapach grzybów oraz siąpiący za oknem deszcz… nadal mamy lato…
Ja w każdym razie wierzę, że babie lato wkrótce się pojawi ;)
Uwaga:)
Sos borowikowo-śmietanowy będzie smakował wspaniale także z innymi rodzajami mięsa, np. ze stekami z polędwicy wołowej czy szaszłykami z kurczaka.
Składniki:
1-2 polędwiczki wieprzowe
10-15 sztuk borowików
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki śmietany (lub mleka)
1 łyżka serka śmietankowego (np. Philadelphia light)
1 szklanka kaszy gryczanej
1 łyżka tartego parmezanu
Wykonanie:
Ugotować kaszę gryczaną. 1 szklankę kaszy wsypać do wrzącej, posolonej wody (2 szklanki). Dodać 1 łyżkę oliwy. Gotować na małym ogniu 5-7 minut, aż kasza wchłonie więcej niż połowę płynu. Garnek zdjąć z ognia, przykryć „poduchami” i odstawić na 15-30 minut aby kasza „doszła”. W tym czasie przygotować sos borowikowy i mięso.
Polędwiczki pokroić i lekko rozbić na małe kotleciki. Przyprawić solą i pieprzem.
Borowiki pokroić na plasterki i usmażyć na oliwie, aż będą miękkie. Wlać śmietanę (lub mleko), dodać serek śmietankowy i „dusić” około 10 minut, często mieszając.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i usmażyć kotleciki z polędwiczek.
Przygotować „risotto” z kaszy gryczanej. Gorącą kaszę wymieszać z tartym parmezanem i wypełnić tym foremki ustawione bezpośrednio na talerzu do serwowania. (Jako foremek używam stalowych krążków, podobnych do tych, do wykrawania ciasteczek). Kaszę dokładnie ugnieść, aby po zdjęciu foremek, pozostała w odpowiednim kształcie.
Obok ułożyć kotleciki z borowikami i „bukiet” zielonych sałat.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/09/01/poledwiczki-z-borowikami-i-risotto-gryczanym