Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 1 i 2/3 szklanki
mąki pełnoziarnistej- 2
jajka- 1,5 szklanki
mleka- 2 łyżki
oliwy z oliwek-
sól*na nadzienie- 100g
kaszy gryczanej- 200g zmielonego
twarogu- 1
cebula- 2 łyżki kwaśnej
śmietany- 1
jajko-
sól i
pieprz-
oliwa-
szczypiorekSposób przygotowania:1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od zmiksowania
jajek z
mlekiem,
oliwą,
mąką i szczyptą
soli.2.
Kaszę gotujemy na sypko, studzimy. Następnie mieszamy ją z
twarogiem,
jajkiem, z posiekaną i podsmażoną
cebulą,
śmietaną, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną
oliwy smażymy cienkie naleśniki. Każdy smarujemy farszem z
kaszy, zawijamy w rulony, związujemy
szczypiorkiem i podsmażamy, aby były lekko chrupkie i
jajko w farszu się ścieło.