ßßß
Tak przygotowane warzywa podawane są chyba we wszystkich krajach basenu Morza Śródziemnego. Mogą stanowić oddzielną zimną przekąskę, ale także wspaniale pasują (na ciepło i na zimno) jako dodatek do pieczonych/grillowanych mięs i ryb.Składniki:2 cukinie (zielona i żółta) pokrojone na plastry, o grubości pół centymetra1 bakłażan pokrojony tak jak cukinie1 papryka (żółta/pomarańczowa/czerwona) pokrojona na 2 centymetrowe paski4 ząbki czosnku1 szklanka oliwy z oliwekulubione zioła (świeże lub suszone)1 ostra papryczka (opcjonalnie)1/3 szklanki octu winnegosól i pieprzWykonanie:Plastry bakłażana posolić i pozostawić na sitku na około 30 minut, aż puszczą sok. Następnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.2 duże blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować oliwą i oprószyć solą. Ułożyć na nich plastry cukinii, bakłażana oraz paski papryki. Warzywa lekko posolić, posmarować lub skropić oliwą i wstawić do piekarnika na 20-30 minut (temperatura 190-200 stopni), do czasu aż będą lekko przyrumienione.Przygotować marynatę oliwno-octową. Na małym ogniu podgrzewać oliwę z dodatkiem ziół, chilli i czosnku (około 15 minut). Dodać ocet winny, doprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę trzymać na małym ogniu (około 5 minut).Warzywa układać partiami w głębokim naczyniu, a każdą warstwę polewać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę (a nawet na całą noc). Warzywa muszą przejść smakiem marynaty.Podawać na zimno lub na ciepło.Smacznego:)
Wielbicielom kuchni śródziemnomorskiej polecam także wspaniałą zupę rybną z dodatkiem szafranu i pomarańczy