Wykonanie
Tak przygotowane warzywa podawane są chyba we wszystkich krajach basenu Morza Śródziemnego. Mogą stanowić oddzielną zimną przekąskę, ale także wspaniale pasują (na ciepło i na zimno) jako dodatek do pieczonych/grillowanych
mięs i ryb.Składniki:2
cukinie (zielona i żółta) pokrojone na plastry, o grubości pół centymetra1
bakłażan pokrojony tak jak
cukinie1
papryka (żółta/pomarańczowa/czerwona) pokrojona na 2 centymetrowe paski4 ząbki
czosnku1 szklanka
oliwy z oliwekulubione
zioła (świeże lub suszone)1
ostra papryczka (opcjonalnie)1/3 szklanki
octu winnegosól i
pieprzWykonanie:Plastry
bakłażana posolić i pozostawić na sitku na około 30 minut, aż puszczą sok. Następnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.2 duże blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować
oliwą i oprószyć
solą. Ułożyć na nich plastry
cukinii,
bakłażana oraz paski
papryki. Warzywa lekko posolić, posmarować lub skropić
oliwą i wstawić do piekarnika na 20-30 minut (temperatura 190-200 stopni), do czasu aż będą lekko przyrumienione.Przygotować marynatę
oliwno-
octową. Na małym ogniu podgrzewać
oliwę z dodatkiem
ziół,
chilli i
czosnku (około 15 minut). Dodać
ocet winny, doprawić do smaku
solą i
pieprzem i jeszcze chwilę trzymać na małym ogniu (około 5 minut).Warzywa układać partiami w głębokim naczyniu, a każdą warstwę polewać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę (a nawet na całą noc). Warzywa muszą przejść smakiem marynaty.Podawać na zimno lub na ciepło.Smacznego:)
Wielbicielom kuchni śródziemnomorskiej polecam także wspaniałą zupę
rybną z dodatkiem
szafranu i
pomarańczy