Wykonanie
Kochani!Sezon
rabarbarowy w pełni, zaraz będzie prawdziwy wysyp
truskawek. Zanim to nastąpi, postanowiłam jednak przygotować coś pysznego z
rabarbarem. Zapraszam na drożdżówki – idealne na śniadanie, II śniadanie czy małą przekąskę po południu.Bazowałam na przepisie food 2 . Zmieniłam jednak proporcje niektórych składników i zmniejszyłam ogólną ilość, bo potrzebowałam zrobić ilość tylko na jedną blachę.
Składniki na 8 bułeczek:Ciasto:300 g
mąki + do podsypywaniaszczypta
soliok. 15 g
drożdży świeżych150 ml lekko podgrzanego
mleka 3,2%50 g
masła40 g
cukru1
żółtko + 1
jajko do smarowania
Rabarbar:1-2 łodygi
rabarbaru1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki
cynamonuKruszonka:1 łyżka miękkiego
masła2 łyżki
mąki2 łyżki
cukru1. Przygotować rozczyn z
drożdży:
drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru i łyżką
mąki. Wymieszać w garnuszku z ciepłym (nie gorącym)
mlekiem. Zostawić na około 20 minut pod ściereczką, aby
drożdże się aktywowały. Powinny powiększyć dwukrotnie objętość rozczynu.2. Roztopić w rondelku
masło. Pozostawić do ostygnięcia.3. Do miski przesiać
mąkę, wymieszać ją z
cukrem i
solą. Dodać zaczyn,
masło i
żółtko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Aby ciasto dostało więcej powietrza, kończyć wyrabianie na stolnicy/blacie podsypując
mąką. Następnie przełożyć do miski i zostawić pod przykryciem na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.4.
Rabarbar umyć, osuszyć, nie obierać (wtedy straci czerwony kolor). Pokroić w plasterki. Wymieszać z
cukrem i
cynamonem w miseczce. Nastawić piekarnik na 180 ºC.5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną
mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę. Podzielić ciasto na 8 części. Uformować z każdego kawałka kulę. Lekko ją spłaszczyć i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na wierzchu każdej bułeczki ułożyć kawałki
rabarbaru – bliżej środka. Można dać więcej kawałków niż ja to zrobiłam, bo bułeczki urosną. Zostawić tak przygotowane bułeczki na 15 minut przykryte ściereczką, aby nieco urosły.6. Zrobić kruszonkę. Mieszać szybko palcami miękkie
masło z
mąką i
cukrem. Można pod koniec posiekać kruszonkę nożem dla lepszego efektu. Podrośnięte buły posmarować rozmąconym
jajkiem i obsypać przygotowaną kruszonką. Piec ok. 20 minut aż będą lekko rumiane. Studzić na kratce. Można jeść jeszcze ciepłe 😉 Najlepsze są właśnie takie super świeże.