Wykonanie
Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam przedostatni przepis przygotowany z myślą o mojej akcji Kuchnia skandynawska 2014 . Zostały już tylko 3 dni na dodanie przepisów!Tym razem proponuję coś dla fanów ryb. Aż
dziwne, że w tej edycji akcji nie pojawił się żaden
rybny przepis do tej
pory. Ale to też dowód na to, że Skandynawia nie samymi
rybami stoi 😉Połączenie
słodkawej kapusty z
rybą jest bardzo smaczne. Polecam Wam jednak najpierw wymoczyć
halibuta w
mleku przez kilka godzin, aby nieco złagodzić jego smak.Nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzi z książki Skandynawia od kuchni .

Składniki na ok. 4 porcje:1 kg filetów z
halibuta1 kg
białej kapusty1 łyżka
soli1 łyżka ziaren
białego pieprzu1,5 szklanki
wody+
mleko do moczenia
ryby1. Filety z
halibuta wymoczyć w
mleku. Odsączyć. Pokroić na 2 cm kawałki.2.
Kapustę poszatkować. Dusić z
pieprzem i
solą oraz 1,5 szklanki
wody przez ok. 15 minut.3. W innym garnku układać warstwy z
kapusty i
halibuta. Dusić jeszcze 15 minut.4. Podawać z gotowanymi
ziemniakami.Przepis jest szybki i prosty do wykonania. Gorąco Wam polecam na piątkowy obiad.