ßßß
Składniki dla 4 osób:1 jajko1 i 1/2 szklanka mleka1 szklanka mąki8 kromek chleba tostowegołyżka masłacukiercynamon1. Jajka ubić z 1 szklanką mleka. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając tak, aby nie było grudek. Dodać resztę mleka.2. Masę przelać do naczynia z płaskim dnem. Zanurzać w cieście i zostawiać na chwilę, aby tosty nasiąknęły.3. Smażyć z obu stron na maśle.4. Podawać na gorąco posypane cukrem i cynamonem. Można też podawać je z dżemem czy nawet miodem.Istnieje też bogatsza wersja, czyli rika riddare. Najczęściej tosty podaje się wtedy z bitą śmietaną, musem jabłkowym, migdałami.Przepis ląduje w mojej akcji Kuchnia skandynawska 2014. Pamiętajcie, aby dodać Wasze przepisy do niedzieli 30 listopada!