Wykonanie
Pyszne i chrupiące bułeczki z dodatkiem
cynamonu.Do tego dom wypełniony ich obłędnym zapachem...Poza dobrą książką,
kubkiem zielonej
herbaty i właśnie tymi bułeczkami, niczego więcej mi dziś nie potrzeba :)
Składniki na
ciasto drożdżowe:1 łyżeczka suchych
drożdży40g
cukru125 ml
mleka250g
mąki50g
masłaSkładniki na nadzienie:1 łyżka rozpuszczonego
masła4 łyżki
cukru1 czubata łyżeczka
cynamonu1
jajko - do posmarowania bułeczek---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Drożdże i
cukier rozpuszczamy w ciepłym
mleku. Odstawiamy na ok. 10 minut.W międzyczasie rozpuszczamy
masło.Mieszamy
mleko z
mąką i
masłem - wyrabiamy ciasto.Ponownie odstawiamy, tym razem do wyrośnięcia na ok. 30 minut.Wszystkie składniki nadzienia dokładnie mieszamy.Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta i smarujemy przygotowanym nadzieniem.Zwijamy wzdłuż dłuższego
boku i kroimy na mniej więcej 3 cm kawałki.Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.Ja wstawiam tak przygotowane bułeczki na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 50 °C.Następnie smarujemy bułeczki rozmąconym
jajkiem ipieczemy w temp. 200 °C przez ok. 20 minut (aż ładnie się zarumienią).
Przepis zainspirowany bułeczkami z bloga Eweliny .