Wykonanie
Fattiga riddare to szwedzka wersja tostów francuskich. Jednak udział
jajek jest tutaj mniejszy w stosunku do ilości
mleka. Dzięki dodatkowi
cynamonu są naprawdę wspaniałe. Polecam Wam je na śniadanie. Po takim początku dnia, będziecie
mieć wiele energii do działania!
Składniki dla 4 osób:1
jajko1 i 1/2 szklanka
mleka1 szklanka
mąki8 kromek
chleba tostowegołyżka
masłacukiercynamon1.
Jajka ubić z 1 szklanką
mleka. Stopniowo dodawać
mąkę, mieszając tak, aby nie było grudek. Dodać resztę
mleka.2. Masę przelać do naczynia z płaskim dnem. Zanurzać w cieście i zostawiać na chwilę, aby tosty nasiąknęły.3. Smażyć z obu stron na
maśle.4. Podawać na gorąco posypane
cukrem i
cynamonem. Można też podawać je z
dżemem czy nawet
miodem.Istnieje też bogatsza wersja, czyli rika riddare. Najczęściej tosty podaje się wtedy z
bitą śmietaną,
musem jabłkowym,
migdałami.Przepis ląduje w mojej akcji Kuchnia skandynawska 2014. Pamiętajcie, aby dodać Wasze przepisy do niedzieli 30 listopada!