Wykonanie
Jadłam różne wersje cebulowej, ale ta naprawdę urzekła mnie swoim smakiem.
Musztarda nadaje jej wyrazistego smaku. Jest taka prosta i szybka do przygotowania, że na stałe wejdzie do mojego menu. Polecam Wam spróbować.Przepis pochodzi z książki Skandynawia od kuchni .
Składniki na 4 porcje:6 dużych
cebul (najlepiej
cukrowych)2 ząbki
czosnku2 łyżki
masłaok. 1,5 litra
bulionu drobiowo-warzywnego2 łyżeczki ostrej
musztardy1
listek laurowysól,
pieprzpieczywo żytnieser żółty1.
Cebulę pokroić w cienkie krążki. Podsmażyć na rozpuszczonym
maśle wraz z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę.2. Zalać podsmażoną
cebulę i
czosnek bulionem, dodać
liść laurowy i
musztardę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut.3. Przygotować grzanki. Kromki
chleba ułożyć na blasze i posypać tartym
żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na ok. 8 minut przed końcem gotowania zupy.4. Zupę przyprawić
solą i
pieprzem, rozlać na talerze. Podawać z grzankami, najlepiej wrzucić je do zupy tuż przed podaniem. Takie lekko rozmoczone smakują najlepiej 😉Przepis dodaję do akcji Szybkie zupy, Smaczna Jesień, Zupa na jesień oraz Kuchnia skandynawska 2014, do której nieustająco Was zapraszam.