ßßß
Składniki na 4 porcje:6 dużych cebul (najlepiej cukrowych)2 ząbki czosnku2 łyżki masłaok. 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego2 łyżeczki ostrej musztardy1 listek laurowysól, pieprzpieczywo żytnieser żółty1. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Podsmażyć na rozpuszczonym maśle wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.2. Zalać podsmażoną cebulę i czosnek bulionem, dodać liść laurowy i musztardę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut.3. Przygotować grzanki. Kromki chleba ułożyć na blasze i posypać tartym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na ok. 8 minut przed końcem gotowania zupy.4. Zupę przyprawić solą i pieprzem, rozlać na talerze. Podawać z grzankami, najlepiej wrzucić je do zupy tuż przed podaniem. Takie lekko rozmoczone smakują najlepiej 😉Przepis dodaję do akcji Szybkie zupy, Smaczna Jesień, Zupa na jesień oraz Kuchnia skandynawska 2014, do której nieustająco Was zapraszam.