Wykonanie
Jak pewnie większość moich czytelników wie, jestem wielką fanką
śledzików. Mój mąż się na nie wiecznie krzywi, a ja ciągle wypróbowuję nowe sposoby ich przygotowywania. Przepis, który dziś prezentuję wywodzi się ze Skandynawii. Pochodzi z książki Skandynawia od kuchni . Jak wiele skandynawskich przepisów na
śledzi charakteryzuje go duży dodatek
cukru. Nie jest to więc przepis dla lubiących
śledzie w kwaśnej odsłonie. Ale może i Ci się na niego skuszą 😉

Składniki:4
matjasy1
młoda czerwona cebula1
młoda marchewka1
młody porkawałek
chrzanu1/2 szklanki
octu1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
wodylistek laurowykilka ziaren
ziela angielskiego1.
Śledzie moczyć w wodzie przez noc.2. Zagotować składniki zalewy i odstawić do ostygnięcia.3. Wymoczone
śledzie odsączyć i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm.4. Warzywa pokroić w plastry.
Chrzan także.5. Pokrojone warzywa układać w słoiku na przemian z warstwami
śledzia.6. Zalać
śledzie i warzywa ostudzoną zalewą, zamknąć słoik. Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 1 dobę.