ßßß
Składniki:4 matiasySos: 3 łyżki kaparów3 łyżki posiekanej cebuli1 łyżka posiekanego szczypiorku1 łyżka posiekanego koperku2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych2/5 szklanki śmietany 18%2/5 szklanki majonezu1 łyżeczka curry1 łyżka ketchupukoperek do dekoracji1. Śledzie (matiasy) moczyć przez noc. Odsączyć i pokroić w małe kawałki. Ułożyć na półmisku.2. Posiekać kapary, cebulę, szczypiorek, koperek i ogórki konserwowe.3. Wymieszać śmietanę z majonezem, ketchupem i curry. Połączyć z posiekanymi składnikami.4. Polać sosem śledzie na półmisku. Udekorować gałązkami koperku.5. Można podawać oddzielnie jako przekąska lub z połówkami jajek na twardo, lub z gorącymi ziemniakami.