Wykonanie
Kochani! Nie ukrywam, że jestem nieco zawiedziona słabym odzewem z Waszej strony w kwestii akcji Kuchnia skandynawska. Może po prostu akcje robią się już mniej popularne, nie każdy chce reklamować inny blog u siebie, no cóż u mnie nie trzeba wstawiać banera, wystarczy link do zaproszenia z bloga … Chciałabym tą akcją spopularyzować nieco kuchnie skandynawską w Polsce!Dziś przedstawię Wam przepis na pyszne
śledziki z książki Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady. Ci co nie przepadają za
kaparami mogą się zdziwić. Ja nie jestem ich wielką fanką, ale do tego sosu pasują jak ulał 😉 Tylko pamiętajcie, żeby najlepiej kupić te solone (nie w zalewie) i dobrze je przepłukać wcześniej.

Składniki:4
matiasySos: 3 łyżki
kaparów3 łyżki posiekanej
cebuli1 łyżka posiekanego
szczypiorku1 łyżka posiekanego
koperku2 łyżki posiekanych
ogórków konserwowych2/5 szklanki
śmietany 18%2/5 szklanki
majonezu1 łyżeczka
curry1 łyżka
ketchupukoperek do dekoracji1.
Śledzie (
matiasy) moczyć przez noc. Odsączyć i pokroić w małe kawałki. Ułożyć na półmisku.2. Posiekać
kapary,
cebulę,
szczypiorek,
koperek i
ogórki konserwowe.3. Wymieszać
śmietanę z
majonezem,
ketchupem i
curry. Połączyć z posiekanymi składnikami.4. Polać sosem
śledzie na półmisku. Udekorować gałązkami
koperku.5. Można podawać oddzielnie jako przekąska lub z połówkami
jajek na twardo, lub z gorącymi
ziemniakami.