ßßß
Składniki:200 g makaronu fusilli lub penne30 g masła1/2 łyżeczki kminku30 g mąki pszennej0,5 l mleka pełnotłustego100 g serka śmietankowegosól, pieprz1 puszka tuńczyka w zalewieok. 3 łyżki tartej bułkikilka filecików anchois (niekoniecznie)1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.2. Kminek podsmażamy na maśle, następnie wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy i po kilku minutach dodajemy 1/4 ilości mleka. Ubijamy na gładką masę i stopniowo dodajemy pozostałe mleko (w małych porcjach, aby nie zrobiły się grudki) ciągle mieszając.3. Zestawiamy biały sos z ognia, dodajemy serek, sól (jeśli mamy w planach dodanie anchois radzę nie dodawać soli w ogóle) i pieprz i dobrze mieszamy.4. Następnie dodajemy do sosu drobno posiekaną cebulę, tuńczyka i makaron. Delikatnie mieszamy.5. Przekładamy całość do naczynia do zapiekania posmarowanego tłuszczem. Posypujemy na wierzchu bułką tartą i kładziemy przecięte wzdłuż fileciki anchois (np. w kształt norweskiej flagi).6. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 200º C, tak aby wierzch był zrumieniony.