ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka norweska

Zapiekanka norweska

nazwa

Wykonanie

Kochani! Troszkę martwi mnie tak małe zainteresowanie moją akcją kulinarną Kuchnia skandynawska . Zachęcona ubiegłorocznym jej wynikiem zrobiłam ją w tym roku II raz. Mam nadzieję, że w ostatnich 10 dniach trwania akcji jeszcze mnie pozytywnie zaskoczycie!
Tymczasem polecam Wam bardzo prostą do przygotowania zapiekankę norweską, która znalazłam w książce Ekonomia gastronomia Allegry McEvedy i Paula Merretta, jaką wygrałam w konkursie na danie wykorzystujące resztki .
Składniki:
200 g makaronu fusilli lub penne
30 g masła
1/2 łyżeczki kminku
30 g mąki pszennej
0,5 l mleka pełnotłustego
100 g serka śmietankowego
sól, pieprz
1 puszka tuńczyka w zalewie
ok. 3 łyżki tartej bułki
kilka filecików anchois (niekoniecznie)
1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
2. Kminek podsmażamy na maśle, następnie wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy i po kilku minutach dodajemy 1/4 ilości mleka. Ubijamy na gładką masę i stopniowo dodajemy pozostałe mleko (w małych porcjach, aby nie zrobiły się grudki) ciągle mieszając.
3. Zestawiamy biały sos z ognia, dodajemy serek, sól (jeśli mamy w planach dodanie anchois radzę nie dodawać soli w ogóle) i pieprz i dobrze mieszamy.
4. Następnie dodajemy do sosu drobno posiekaną cebulę, tuńczyka i makaron. Delikatnie mieszamy.
5. Przekładamy całość do naczynia do zapiekania posmarowanego tłuszczem. Posypujemy na wierzchu bułką tartą i kładziemy przecięte wzdłuż fileciki anchois (np. w kształt norweskiej flagi).
6. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 200º C, tak aby wierzch był zrumieniony.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2013/11/21/zapiekanka-norweska