ßßß
Składniki:3 kg papryki1,5 kg cebuli białej2 l wody0,25 l octu 10%0,2 kg cukruziarna pieprzuliście lauroweziele angielskieok. 1 łyżka soliolej rzepakowy1. Cebulę kroimy w krążki, przekładamy do dużego garnka, posypujemy solą i mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny.2. Papryki kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzeczne paski.3. Składniki zalewy: wodę, ocet i cukier zagotowujemy, do gotującej się wrzucamy paprykę i odsączoną z soku cebulę. Gotujemy około 5 minut.4. Do słoików wrzucamy po 3-4 ziarna pieprzu, 1 ziele angielskie i po małym liściu laurowym.5. Przekładamy gorące warzywa do słoików z przyprawami. Zalewa powinna zakryć paprykę i cebulę. Na wierzch wlewamy po łyżce oleju i zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 8 minut od momentu, gdy woda się zagotuje.6. Otwieramy najwcześniej 2-3 tygodnie od włożenia do słoików.Przepis ląduje w akcji Shinju Paprykujemy 4 .