ßßß
Składniki:5 matjasów z zalewy solnejszklanka czerwonego wytrawnego winaszklanka octu winnego z czerwonego winaszklanka wody2 łyżki cukrułyżeczka nasion gorczycy10 ziaren jałowca10 ziaren ziela angielskiego2 goździki2 liście laurowe1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego2 cebule czerwone2 cebule żółte1. Śledzie moczymy przez noc w wodzie. Możemy użyć też śledzi w oleju.2. Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z cukrem, przyprawami i pokrojoną w grube talarki cebulą.3. Dodajemy wino i ocet, gotujemy jeszcze minutę.4. Odstawiamy zalewę do ostygnięcia.5. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki.6. Układamy warstwy: śledzie-cebula z marynaty-śledzie itd.7. Napełniamy słoje zalewą, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 1-2 dni.Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia polska. 1001 przepisów.