Wykonanie
Wiecie, że 25 października ustanowiono Międzynarodowym Dniem
Makaronu ? W tym roku z tej okazji także przygotowałam
makaronowe danie - penne rigate w pysznym, kremowym sosie.Ten złocisty sos zrobiłam z kawałka zwykłej dyni i dobrego
sera a jest po prostu boski! Dodatkowo całość podkręciłam chrupiącym
boczkiem i wyszedł cudowny obiad. Radzę skorzystać z przepisu bo to jest naprawdę przepyszne! Takie jesienne,
słoneczne danie.Myślę, że wielbicielom
makaronu zasmakuje też inna propozycja - wstążki z
łososiem, cydrem i
śmietanką .

czas przygotowania: 20 minutskładniki na 2-3 porcje:350 g surowej dyni, u mnie zwyczajna1 papryczka czereśniowa1
szalotka1 łyżka
oleju100 ml białego
wytrawnego wina, użyłam Chardonay50-100 ml
śmietanki słodkiej1/2 łyżeczki
papryki słodkiej mielonej1/4 łyżeczki
papryki ostrej mielonej1/2 łyżeczki suszonego
tymianku100 g
sera cheddardo smaku -
sól200 g
makaronu, użyłam penne rigate50 g
boczku wędzonegoew. 1/3 łyżeczki
oleju do posmarowania patelniświeża
natka pietruszki



Boczek pokrojony w cieniutkie plasterki usmażyłam na patelni aż był brązowy i chrupiący. Skwarki najpierw przełożyłam na ręcznik papierowy żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu a następnie pocięłam na mniejsze kawałki, ale nie za drobno.
Dynię obrałam cienko ze skórki i usunęłam pestki. Miąższ pokroiłam w kostkę.
Szalotkę i papryczkę oczyściłam, pokroiłam drobno. Można pokroić warzywa dość niedbale bo
potem i tak wszystko będzie zmiksowane. W garnku rozgrzałam
olej. Wrzuciłam
cebulkę, papryczkę i
dynię. Smażyłam mieszając przez kilka minut. Wlałam
wino i dusiłam aż
dynia zmiękła. Doprawiłam
tymiankiem oraz
papryką ostrą i słodką. Wlałam
śmietankę i wrzuciłam
ser pokrojony w drobną kostkę. Całość zblendowałam na gładki krem.Ugotowałam
makaron w osolonej wodzie. Odcedziłam kiedy był jeszcze twardawy i przełożyłam do sosu. Wymieszałam dokładnie i poddusiłam jeszcze chwilę żeby miał odpowiednią konsystencję.Podałam na gorąco posypując
smażonym boczkiem, odrobiną
słodkiej papryki i listkami
natki pietruszki