Wykonanie


9 skórek z udek1 szkl
ryżu300 g
mięsa mielonego1/4
cebulisólpieprzpół
paprykiszczypta
bazyliiszczypta
oreganooliwa3-5
pomidory suszone z
oliwy2 łyżki
konfitury z jarzębiny2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
śmietanySkórki oczyścić i osuszyć.
Ryż ugotować w 2 szkl
wody , przestudzić.Do
ryżu dodać
mięso, posiekaną
paprykę i
cebulę, przyprawić
solą i
pieprzem oraz
ziołami. Wymieszać masę i nakładając po łyżce, nadziewać skórki zawijając je podobnie jak gołąbki.Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, nasmarować
oliwą, posypać posiekanymi
pomidorami i rozłożyć
konfiturę z jarzębiny. Posypać odrobiną
oregano i
pieprzem. podlać ok pół szklanki
wody i wstawić do nagrzanego 190 st piekarnika i piec 45 min.Następnie wyjąć naczynie z piekarnika, odlać cały płyn do rondelka, dodać do niego
koncentrat pomidorowy i
śmietanę, doprawić do smaku, zagotować i ponownie oblać faszerowane skórki w naczyniu. Zapiec przez ok 10 min.



