Wykonanie
Jajka ugotowane na twardo podane z
musztardowym sosem i
ziemniakami, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, do którego lubię od czasu do czasu wrócić, np. podczas adwentu albo jeśli mamy ochotę na szybki i bezmięsny obiad.
Sos musztardowy ma bardzo wyraźny smak, przez co idealnie współgra z
ziemniakami i
jajkami, ale można go też podać choćby z upieczoną/ugotowaną
piersią z kurczaka.Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki dla około 4 osób:1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennejokoło 1 szklanka
bulionu (rozpuściłam bulionetkę w prawie 300 ml wrzątku)pół szklanki
śmietany 18%3 łyżki
musztardy, najlepiej sarepskiej
pieprzjajka na twardougotowane
ziemniakinatka pietruszki do dekoracjiWykonanie:1. Rozpuść w rondelku 1 łyżkę
masła.2. Dodaj do
masła mąkę i smaż tylko do połączenia się składników, na tzw. białą zasmażkę.


3. Stopniowo wlewaj do rondla ciepły
bulion i mieszaj zasmażkę, najlepiej rób to trzepaczką, aby nie było grudek.

4. Gotuj, wciąż mieszając, do zgęstnienia sosu.5. Ściągnij garnek z ognia, dodaj
pieprz i 2 łyżki
musztardy, wymieszaj i spróbuj sos. Jeżeli uznasz, że jest zbyt mało wyrazisty, to dodaj jeszcze 1 łyżkę
musztardy.

6. Następnie dodaj
śmietanę. Zamieszaj.7. Ponownie postaw garnek na małym ogniu i gotuj przez kilka minut, ale nie wolno doprowadzić do zagotowania!

8. Sos podawaj z
jajkami na twardo i ubitymi
ziemniakami. Posyp
natką pietruszki.

Smacznego!