Wykonanie
Ogórki po kozacku to kolejna nasza propozycja na zimowe
przetwory.Takie
ogórki sprawdzą się idealnie do obiady, czy na kanapki.Polecam!Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Inspiracja :)Składniki na zalewę:4 szklanki
wody1 szklanka
octuniepełna szklanka
cukru3 niepełne łyżki
soli, kamiennej niejodowanej5 łyżek
musztardySkładniki na jeden słoik (ok. 0 , 7-0,9litra)niepełna łyżeczka
gorczycy3 ziarenka
ziela angielskiego3 ząbki
czosnku, przecięte na pół, obranegodwa baldachy
kopru (lepsze są suchsze)około 7 plasterków obranej
marchewkiogórków, tyle ile wejdzie (najlepsze są małe, duże mogą być przecięte na pół)
Wykonanie:1. Na dno wyparzonych słoików włóż:
koper,
marchew,
czosnek,
ziele angielskie,
gorczycę.2. W garnku gotuj przez 5 minut zalewę (z wszystkich podanych na nią składników).3. Do słoików powkładaj ciasno
ogórki i zalej je gorącą zalewą.4. Natychmiast zakręć słoiki, odstaw do góry dnem i w takiej pozycji odstaw do całkowitego wystudzenia.Smacznego :)