Wykonanie
Uwielbiam własnej produkcji
przetwory.
Dżemy, kompoty i
ogórki. Tak,
ogórki to jedno ze wspomnień lata, zamknięte w słoiku i schowane w czeluście domowej spiżarki. Aby
potem, można było otworzyć wieczko i delektować się smakiem słońca w środku srogiej zimy i trzaskających mrozów.
Ogórki robię na wiele sposobów, i choć bardziej zawsze lubiłam je przygotowywać niż jeść, te w zalewie musztardowej podbiły moje podniebienie do tego stopnia, że potrafiłam sama spałaszować jednorazowo cały słoik. Są pyszne! Słodkie i kwaśne jednocześnie. Z delikatnie wyczuwalną nutą
gorczycy i
ziela angielskiego. W zeszłym roku zrobiłam około 30 słoików. W tym, z pewnością będzie ich więcej...

Składniki (na ok. 20 słoików 500 ml):6-6,5 kg średnich
ogórków gruntowychZalewa:2,5 litr
wody2 1/2 szklanka (250 ml)
octu 10 %3 3/4 szklanki
cukru5 łyżek
soli15 łyżeczek
musztardyziarna
czarnego pieprzuziarna
ziela angielskiegogorczyca
Wodę zagotować. Dodać
ocet,
sól,
cukier,
musztardę. Chwilę podgrzać do rozpuszczenia się składników. Przestudzić.
Ogórki umyć i pokroić na słupki. Rozłożyć pionowo (ciasno) w czystych słoikach. Do każdego słoika dodać 3 ziarna
pieprzu i ziela oraz 1/2 łyżeczki ziaren
gorczycy. Zalać zalewą pozostawiając około 1 centymetra przestrzeni od góry słoika. Zakręcić szczelnie. Pasteryzować przez około 10-12 minut.
Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 tygodniach. Jednak najlepiej smakują po kilku miesiącach leżakowania. Smacznego!