ßßß Cookit - przepis na PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI PO KASZUBSKU

PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI PO KASZUBSKU

nazwa

Wykonanie

Od mniej więcej dziesięciu lat mieszkam w Trójmieście i co jakiś czas poznaję dania "po kaszubsku".
Ogórki po kaszubsku posmakują wszystkim, którzy lubią kwaśny smak.
Stanowią świetne uzupełnienie obiadu :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Inspiracja :)
Składniki na 1 słoik (około 0 , 7 lub 0 , 9 litra):
ogórki gruntowe*
3-4 plastry papryki czerwonej
pół łyżeczki gorczycy
2 plastry cebuli
5cm kawałek obranego chrzanu
1 gałązka kopru z baldachem (najlepiej, aby koper był lekko podsuszony)
* pocięte na grube plastry bądź w całości
Składniki na zalewę:
litr wody
1 szklanka octu
6 łyżek cukru
1 łyżka soli, kamiennej niejodowanej
Wykonanie:
1. Dno wyparzonych słoików wyłóż: koprem, gorczycą, cebulą, papryką, chrzanem.
2. Składniki na zalewę zagotuj.
3. Włóż ogórki do słoika i zalej gorącą zalewą.
4. Natychmiast zakręć słoiki.
5. W dużym garnku zagotuj wodę (ma sięgać do 3/4 wysokości słoika), pamiętaj aby dno garnka wyłożyć gazetą lub ściereczką.
6. Włóż do garnka słoiki i gotuj 5 minut.
7. Wyjmij słoiki na ręczniczek, obróć do góry dnem i pozwól im całkowicie ostygnąć.
Smacznego:)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/09/przetwory-na-zime-ogorki-po-kaszubsku.html