Wykonanie

Do końca września mamy czas na przetwarzanie
ogórków. Właśnie późne odmiany najlepiej nadają się na
przetwory. Po ogórkach konserwowych, które smakują nadzwyczajnie przyszła kolej na naszą ulubioną
sałatkę szwedzką.
Ogórki pokrojone w plastry w charakterystycznej słodkawej zalewie octowej, bez niepotrzebnych dodatków, oprócz
gorczycy to smaczny dodatek nie tylko do kanapek i burgerów. Robiłam ją po raz pierwszy, kierując się raczej własną intuicją i przepisami egzystującymi już w blogosferze, a właściwie jednym przepisem, modyfikowanym na różne sposoby.
Sałatka jest pyszna, dużo lepsza niż ta ze sklepowych półek. Jeżeli kupna jest dla Ciebie za słodka, moja na pewno trafi w Twój smak. Słoiczki, które zrobiłam nie postoją długo, to pewne. Polecam!

Składniki na 5 słoików a 300 ml:1.200-1.500
ogórków1 litr
wody + 4 płaskie łyżki
soli kamiennej niejodowanejzalewa:1 szklanka
cukru1 szklanka
octu 10%1 i 3/4 szklanki
wody1/2 łyżeczki
gorczycy na 1 słoikWykonanie:
ogórki pokroić w plasterki.
Wodę wymieszać z
solą i zalać pokrojone
ogórki. Odstawić na 1-2 godziny, by przeszły smakiem
soli. Po tym czasie
ogórki odcedzić na sitku, by obciekły z solankiprzygotować zalewę. Zagotować
wodę z
cukrem. Dolać
ocet, wymieszaćdo wyparzonych, suchych słoiczków wsypać po 1/2 łyżeczki
gorczycy. Słoiki napełnić
ogórkami, nie za ciasno i zalać gorącą zalewą
octową. Zakręcić i pasteryzować 10 minut. Gorące wyjąć z gara i odstawić do wystygnięciaSMACZNEGO !