Wykonanie
Ma'amoul (maamoul) to bardzo popularne w krajach arabskich i Izraelu kruche i aromatyczne
ciasteczka. Są robione z dodatkiem zapachowych wód kwiatowych, więc w domu roznosi się piękny zapach podczas ich pieczenia.Mamulki (jak je pieszczotliwie nazwałam :) ) przygotowuje się z różnymi nadzieniami, najczęściej orzechowymi,
chałwowym lub
daktylowym.Poniżej przedstawiam przepis na wersję z
orzechami włoskimi i
cynamonem.Przepis na maamoul z
pistacjami,
kardamonem i
wodą różaną.Do nadania kształtu
ciastkom użyłam tradycyjnych foremek, ale jeżeli ich nie macie to możecie uformować z ciasta kulki, a następnie zrobić na nich dowolne wzorki widelcem.Wczoraj sprawdziłam i podobne foremki są dostępne na Allegro.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na ciasto:200 gramów
mąki pszennej100 gramów
kaszy manny (drobnej semoliny)50 gramów
skrobi kukurydzianej150-170 gramów miękkiego
masła60 gramów
cukru pudru3 łyżki
olejuszczypta
soli1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżka
wody z kwiatów
pomarańczy (lub 2 łyżki
soku pomarańczowego albo 1 łyżeczka świeżo startej
skórki pomarańczowej)Składniki na farsz:około 200 gramów
orzechów włoskich (waga bez skorupek!)1-1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu lub
przyprawy do piernika25 gramów miękkiego
masła50 gramów
cukruWykonanie:1. Zagnieć ciasto ze wszystkich podanych składników. Na początku dodaj do niego 150 gramów
masła, a jeżeli ciasto będzie ciut za suche, to dodaj więcej
masła. Masa ma być plastyczna.
2. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.3. W międzyczasie zmiel
orzechy razem z
cukrem na
mąkę.4. Dodaj do nich
cynamon i
masło. Po wymieszaniu powstanie aromatyczna pasta.
5. Zrób kulkę z kawałka ciasta, a
potem ją rozpłaszcz.6. Ułóż na środku placka niewielką ilość masy orzechowej i ponownie zrób z ciasta kulkę.
7. Włóż kulę do oprószonej
mąką foremki. Wciśnij ciasto i wyjmij gotowe
ciastko.
8. Połóż
ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie natłuszczałam go).9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.10. Zimne
ciastka oprósz
cukrem pudrem.Smacznego :)