Wykonanie
W naszej rodzinie nie ma osoby, która by nie lubiła
ogórków małosolnych. Zawsze mamy ich zapas i w sezonie wciąż nastawiamy nowe.Przepis powstał na kanwie receptury mojej mamy.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:1 kg małych
ogórków3 gałązki
kopru wraz z baldachami1 łyżka
solimały kawałek
chrzanu, obranego3 ząbki
czosnku, obraneskórka
chleba żytniego/razowego (opcjonalnie)Wykonanie:1. Umyj
ogórki i odetnij ich końcówki (opcjonalnie, tak robi moja mama).2. Wyparz duży
słój lub przygotuj naczynie gliniane.3. Na dnie naczynia ułóż
koper, dwa ząbki
czosnku.4. Ułóż ciasno
ogórki, a
między nimi
chrzan i jeden ząbek
czosnku.5. Zagotuj
wodę (ma być jej tyle, aby
ogórki były całkowicie przykryte) i rozpuść w niej
sól.6. Przestudź
wodę i wciąż gorącą (nie wrzącą!) zalej
ogórki.7. Moja mama na wierzchu kładła jeszcze skórkę z
chleba.8. Przykryj naczynie talerzykiem, chodzi o to, aby
ogórki znajdowały się całkowicie z w wodzie.9. Odstaw na 2-3 dni w ciemne miejsce (jeśli używacie słoja).Smacznego :)