Wykonanie
Co prawda nie mam jeszcze
ogórków na ogródki, ale coraz częściej są w sklepach w dobrej cenie, więc kupiłam i zakisiłam ku radości mego
męża :)
SKŁADNIKI: (na 3l
słój)- 2 kg
ogórków gruntowych- kawałek
chrzanu (ewentualnie 2-3 liście
chrzanu)- ok. pół główki
czosnku-
koper- kilka liści
wiśni-
sólPRZYGOTOWANIE:Wszystko dokładnie myjemy. Do wyparzonego słoja wrzucamy listki
wiśni, z
boku chrzan i
koper, a
ogórki układamy warstwami gdzieniegdzie wrzucając obrany
czosnek. Większe ząbki przekrawamy na pół.Teraz przygotowywujemy solankę, czyli gorącą
wodę bardzo dobrze solimy. Ja
solę na oko i sprawdzam czy poziom zasolenia jest taki jak lubię. Zaewamy
ogórki aż
woda je przykryje i stawiamy w bezpiecznym miejscu.U mnie na oknie na drugi dzień już były smaczne, a na trzeci małosolne. SMACZNEGO :)