Wykonanie
Od 3 tygodni publikuję przepisy na zapiekanki ...jak kiedyś średnio nam smakowały, tak teraz nie możemy się nimi najeść :). Dzisiejsze danie jest bardzo syte i aromatyczne, dzięki pysznym pulpecikom i marinarze (rodzaj
sosu pomidorowego).polecam :)
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na 3-4 porcje:0,5 kg
mięsa mielonego (użyłam wieprzowego)1
jajkosólpieprz1 łyżeczka
słodkiej paprykipół łyżeczki
płatków chilli2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę4 łyżki
natki pietruszki, drobno posiekanej400 gramów różyczek
brokuła350 gramów
makaronu świderków (waga przed ugotowaniem)3-4 szklanki dowolnego
sosu pomidorowego (może być kupny)1 duży
pomidor, bez skórki)5 łyżeczek
serka Philadelphia albo podobnego
mozzarella (u mnie w plastrach)Wykonanie:1. Do miski przełóż:
mięso,
jajko,
natkę,
sól,
pieprz,
chilli,
słodką paprykę i
czosnek. Wyrabiaj
mięso na masę, która nie będzie się bardzo kleić do rąk.
2. Formuj z
mięsa kulki o rozmiarze
orzecha włoskiego, a następnie obtocz je w
mące.
3.
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ma być al-dente.4.
Brokuły gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez dosłownie kilka minut. Mają być ugotowane, ale wciąż lekko chrupiące.
5. Usmażone pulpeciki,
makaron i
brokuły przełóż do naczynia żaroodpornego.
6. Przygotuj sos marinara (jeśli nie używasz kupnego)- listę składników i opis wykonania znajdziesz TUTAJ. Pamiętaj, że zamiast
pomidorów puszce użyłam około 800 gramów passaty i podwoiłam ilość przypraw. Jeżeli jednak nie masz gdzie kupić passaty, to
pomidory z puszki będą też OK. Użyj wtedy 3 puszek. Dopraw sos do smaku. Sos nie może być bardzo zredukowany.7. Wylej sos na składniki w naczyniu żaroodpornym, wyłóż pokrojonego
pomidora i w kilku miejscach
serek twarożkowy.
8. Na wierzchu zapiekanki ułóż
mozzarellę.
9. Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, aż do zarumienienia się
sera.Smacznego :)