Wykonanie
Och, dziś będzie krótki wpis, bo muszę szybko, szybciutko się z
Wami podzielić świetnym pomysłem na lekkie, ale treściwe śniadanie. Jak wiecie kocham
buraki, przede wszystkim zimą i na przednówku, a już szczególnie
buraki pieczone. Ostatnio znów robiłam pyszne placki buraczane i jak zawsze upiekłam kilka
buraków więcej.
Jadłam już
buraki na kolację, na obiad, ostatnio zrobiłam świetny koktajl z pieczonym
burakiem, a dziś pieczone
buraki z
twarożkiem zjadłam na śniadanie. Pyszne i super proste śniadanie.

Trochę energii z rana, tej muzycznej zawsze sobie cenię, szczególnie, gdy zapowiada się intensywny dzień. Niesamowite " Royals" Lorde jest dla mnie dobrym początkiem dnia. Włączam przy śniadaniu na full power, kołyszę się lekko i uśmiecham do nadchodzącego dnia. Posłuchajcie…Pieczone
buraki z
twarożkiem to takie "śniadanie wypadkowe", poskładanie kilku elementów w jedną niesamowicie smaczną całość, które samo się dzieje. Nie jest specjalnie wymyślane, planowane, czy koncypowane. No może to po prostu moja deep beet
love . Koniecznie spróbujcie!

Słodkie i ziemiste
buraki, soczyste
jabłko i delikatny
twarożek wiejski, który uwielbiam za te cudne białe perełki plus trochę przypraw zrobiło mi magiczne śniadanie. Upieczcie jednego
buraka extra i sami spróbujcie. Zakochacie się!1 upieczony
burak1/2 soczystego
jabłkakilka łyżek twarożku/serka wiejskiegołyżka
siemienia lnianegokilka gałązek świeżego
tymiankuszczypta
soli himalajskiejświeżo mielony
pieprzłyżka
oleju lnianego lub
oliwy z oliwekBuraka zetrzyj na grubej tarce i włóż do miseczki.
Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne, zetrzyj na grubej tarce i wyłóż na
buraki. Oprósz całość szczyptą
soli himalajskiej i świeżo mielonym
pieprzem. Na wierzchu wyłóż kilka łyżek
serka wiejskiego, posyp
siemieniem lnianym i listkami
tymianku. Całość
skrop olejem lnianym i od razu zjadaj. Ja zjadłam bez
chleba, było pyszne! ale świetne też będzie z ciepłą grzanką z razowca. Miłego dnia :)